Podijeli članak

Novak Đoković, službeno najbolji sportaš svijeta za 2018. godinu, u intervjuu s britanskim novinarom Jayem Shettyjem pričao je o svom djetinjstvu u Srbiji za vrijeme NATO-ovog bombardiranja 1999. godine. Tada je srpski tenisač imao 12 godina.

"Moja zemlja je od 1991. i 1992. pa sve do 2000. bila pod embargom. Borili smo se za kruh i mlijeko i ostale najneophodnije stvari za preživljavanje. Onda je 1999. godine Srbija bila bombardirana dva i pol mjeseca bez prestanka, svake noći i svakog dana. Moja obitelj i ja dva i pol mjeseca smo se budili tijekom noći zbog sirena i aviona koji su nas prelijetali. Bilo je poražavajuće i zastrašujuće. Najgora stvar koju sam ikad vidio", ispričao je osvajač 15 Grand Slam titula.

"Na početku sam osjetio ono što i većina našeg naroda, htio sam osvetu. Tko su oni da bombardiraju nevine ljude? Što se događa? Imao sam 12 godina i sjećam se da sam se na svoj rođendan krio u skloništima. Proveo sam ga s prijateljima, igrajući tenis. Tada nismo išli u školu, tako da je to bilo super. Pjevali su mi rođendansku pjesmu, a ja se jasno sjećam slike aviona koji svugdje ispuštaju bombe. Bilo je užasno, ali sam se u isto vrijeme osjećao kao da odrastam i u tome su mi dosta pomogli roditelji."

Đoković tvrdi da se Srbi ne žele osvećivati.

"Ne možemo suditi ljudima zbog toga. Vi im želite oprostiti, ali to se jednostavno ne može zaboraviti. S neke svjetlije strane, bombardiranje me natjeralo da budem dosta zahvalan u životu", zaključio je, prenosi Index.hr