Podijeli članak

Trogodišnja djevojčica iz Sirije koju je otac naučio da se smije na zvuk bombi kako ih se ne bi bojala, napokon je stigla na sigurno i sada se nalazi u Turskoj, javlja BBC.

O djevojčici Salwi su pisali svjetski mediji nakon video snimke koja je prošlog mjeseca postala viralna. Na snimci se vidjelo kako se djevojčica igra dok ratni avioni bacaju bombe u blizini njezine kuće u Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika.

Turska je vlada pomogla njoj i njezinim roditeljima te su oni prošlog tjedna prešli granicu.

Gotovo milijun ljudi je od prosinca krenulo prema sirijsko-turskoj granici, a teške borbe u Idlibu između pobunjenika i vladinih snaga se nastavljaju.

Salwa i njezin otac Abdullah Mohammad pronašli su jedinstven način na koji se nose sa zračnim napadima. Otac je Salwu naučio da se smije na zvuk bombi, umjesto da ih se boji. To je postigao tako što joj je pokazao snimke i zvukove kako se djeca vesele vatrometu, kako bi joj pokazao da i takvi glasni zvukovi mogu biti smiješni. Ta je igra pomogla djevojčici da ostane smirena i sretna.

Ta je igra izazvala suosjećanje mnogih, a navela je i turske vlasti da im pomognu pobjeći iz Sirije. U Tursku su ušli 25. veljače, navodi turska agencija Anadolu. Navodno su odvedeni u izbjeglički kamp u Reyhanliju na jugu zemlje.
 


Jučer je novinarka Guardiana Bethan McKernan uspjela fotografirati Salwu i njezinog oca, a fotografiju je objavila na Twitteru.

'Prvi put ikad, ona se može smijati normalnim stvarima', napisala je.

Njezin je otac Abdullah Mohammad za turske medije rekao da su on i kći snimkom koja je postala viralna htjeli poslati snažnu poruku međunarodnoj zajednici. Dodao je da je sretan što je stigao u Tursku, a Salwa će tamo dobiti priliku za školovanje, prenosi Jutarnji.hr

'Nadam se da će se sukob u Siriji uskoro završiti da se možemo vratiti', rekao je.