Podijeli članak

Djelatnici Doma za djecu s poteškoćama u psihičkom i/ili fizičkom razvoju “Marija naša nada” stupaju u generalni štrajk zbog nedefnirane vlasničke strukture i loše financijske situacije u Domu.

Nitko iz Upravnog odbora, djelatnika Doma, i roditelja djece članova Doma nije htio samostalno izaći s izjavom za javnost, nego su se svi odlučili nakon održanih sastanaka tijekom ponedjeljka poslati zajedničko priopćenje, piše Jabuka.tv.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani članovi Upravnog vijeća,

Ponukani financijskim teškoćama u kojim se Dom nalazi posljednjih nekoliko godina a koje su kulminirale ove godine smatramo da je potrebno da Vam se obratimo. Poznato Vam je da pohvale za rad djelatnika Doma i postignute rezultate u tretmanu djece s teškoćama u razvoju kontinuirano dolaze od strane cijenjenih stručnjaka koji se bave sa djecom s teškoćama u razvoju kako u Bosni i Hercegovini tako i u Republici Hrvatskoj te Italiji.

Stručnjaci iz drugih ustanova, koji rade s djecom sa teškoćama u razvoju, svakodnevno upućuju djecu u našu ustanovu kako bi im se pružile habilitacijske usluge što govori u prilog kvalitete našeg rada i do sada postignutim rezultatima. Visoka kvaliteta pruženih usluga ogleda se i u zadovoljstvu roditelja kojisvoje zadovoljstvo i svakodnevno iskazuju kroz verbalne pohvale djelatnicima.

Osim pružanja usluga tretmana Dom je postao i stručna baza Sveučilišta u Mostaru u koju dolaze studenti nekoliko različitih fakulteta i studijskih grupa kako bi stekli praktična znanja. Evaluacije studenata i njihovih djelatnikavrlo su visoke i svake godine imamo sve više zatijeva za suradnju. Djelatnici Doma iznimno su motivirani za rad s djecom s teškoćama u razvoju a što potvrđuje i njihovo upješno sudjelovanje na brojnim stručnim edukacijama. I na kraju, broj korisnika usluga Doma kontinuirano raste svake godine kao i vrste usluga koje nudimo korisnicima.

Istovremeno, suočeni smo s teškoćam u financiranju Doma a koje se odražavaju i na dugotrajno kašnjenje naših osobnih dohodaka što nam otežava naše svakodnevno funkcioniranje. Iako ravnatelj Doma Slobodan Karačić ulaže napore kako bi iznašao načina da izmiri obaveze koje se odnose na plaće djelatnika svjesni smo da se radi o privremenim riješenjima koja nam ne daju dugoročan osjećaj sigurnosti koji nam je potreban kako bi kvalitetno izvršavali naše radne zadatke i stjecali nova znanja i vještine.

Smatramo da ste Vi kao i mi uložili jako puno podrške i truda kako bi svi mi zajedno rasli kaoustanova ali i pojedinci da bi smo dosegli ovu razinu na kojoj trenutno jesmo.

Međutim, ukoliko se nepronađe dugoročno i kvalitetno rješenje biti ćemo primorani poduzeti određene korake.

Završetkom našeg odmora 19. kolovoza 2019. godine ulazimo u još jedan mjesec neizvjesnosti što nije prvi putu posljednje vrijeme te smo od navedenog datuma jednoglasno odlučili prestati s radom dok se nepronađe kvalitetno i dugoročno rješenje.

Nadamo se da do ove situacije ipak neće doći i da ćemo ne ometano nastaviti s radom. Ovim putem Vam se želimo zahvaliti na Vašem dosadašnjem zalaganju za uspješan rad i održivost Vašeg i našeg Doma “Marija-Naša Nada”, navodi se u priopćenju.

Kao razlog njihovog prestanka rada djelatnici su naveli  da već izvjesno vrijeme, točnije od 2015. godine, neredovito primaju svoj osobni dohodak te zahtijevaju sustavno rješenje vlasničke strukture i dugoročnog financiranja Centra na zadovoljstvo djelatnika tako i roditelja djece tj. samih štićenika.

U travnju tekuće godine održan je sastanak s Predsjednicom Uprave poslije kojeg su svi članovi Uprave upoznati s njihovom problematikom. Kako se nakon tog razdoblja ništa konkretno nije uradilo dana 26. srpnja 2019. godine ponovno su javili službenim pismom predstavnicima Uprave (Međunarodno kumstvo HZHB, Grad Široki Brijeg, Udruga Mir i Dobro te Fondacija Don Carlo Gnocchi-Italia), a isto su danas odlučili pustiti u javnost.