Podijeli članak

Dječaci i trener koji su zarobljeni u poplavljenoj spilji na Tajlandu morat će roniti gotovo dva kilometra kako bi izašli van prije nego što voda naraste, javlja Sky News.

Dvanaest dječaka u dobi od 11 do 16 godina i 25-godišnji trener nestali su 23. lipnja, a pronađeni su nakon devet dana duboko u spilji u kojoj su ostali zarobljeni nakon što su pokušali doći do kraja tunela kako bi upisali svoja imena na zidu. Dok su oni bili u spilji, vani je padala jaka kiša koja je uzrokovala poplavu. Problem je što nitko od dječaka ne zna plivati niti roniti pa će spasioci imati vrlo težak zadatak.

Tajlandski ministar unutarnjih poslova kazao je kako spašavanje mora biti ubrzano jer je najavljena nova kiša, a dječake će izvući iz spilje u idućih nekoliko dana. 

Svakog od njih će izvlačiti u pratnji dva ronioca kroz vodu. 

– Sve mora biti savršeno i dječaci ne smiju paničariti inače neće preživjeti – rekao je jedan ronilac.

Prvi plan je bio obučiti dječake i trenera kako roniti, no zbog nove poplave koja im prijeti moraju ih izvući što prije iz opasne spilje. 

Vježbaju disanje 

– Vježbaju stavljanje maske i (podvodno) disanje – rekao je pak na konferenciji za novinare Narongsak Osotthanakorn, zapovjednik spasilačke misije i guverner pokrajine Chiang Rai gdje se špilja nalazi. 

– Ali poplava u pećini još je prevelika da bi oni mogli roniti. Idealna situacija bila bi da je špilja potpuno suha, ali za to treba predugo čekati – kazao je. 

– Ima dovoljno hrane za njih u pećini i čim se razina vode spusti izvest ćemo ih van – dodao je guverner.