Podijeli članak

Tagovi

Grupa djece iz Bosne i Hercegovine zadesila se u Italiji u vrijeme izbijanja pandemije koronaviursa, priopćili su danas iz Kriznog stožera RS. Kako su naveli, radi se o 22 talentiranih sportaša, među kojima su i maloljetnici. 

- U pitanju su djeca, talentirani košarkaši, koji su preko jedne agencije iz Srbije otišli u Italiju kako bi se tamo nastavili školovati, usavršavati u sportu. Riječ je o 16 lica iz RS i šest iz Federacije BiH. Od ovih 16 imamo 10 maloljetnih lica, a iz Federacije imamo jedno maloljetno lice - rekla je Sonja Davidović, ministrica obitelji, mladeži i sporta RS, piše Dnevni avaz. 

Iz Kriznog stožera RS zatražili su reakciju Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva civilnih poslova BiH da poduzu mjere kako bi djeca došla svojim kućama.

- Djeca su od prvog dana u izolaciji, na sigurnom su, imaju obezbijeđen smještaj i hranu i trenutno su dobro - istaknuli su iz Kriznog štaba RS. 

Đorđe Popović, ministar prometa RS, rekao je da se prijevoz unutar BiH odvija bez ograničenja. Usvojen je obrazac potvrde o angažiranju vozača čim je podrobnije definirano ponašanje vozača po pitanju izolacije.

- Stožer za izvanredne situacije usvojio je zaključak kojim traži od UIOBiH da se osigura rad carine i pratećih inspekcija svih 24 sata na graničnim prijelazima koji su najkritičniji u ovom trenutku. Također, Ministarstvo prometa je interveniralo na izmjeni zaključka o kretanju tokom policijskog sata za domaće i strane prijevoznike - rekao je Popović. 

Tim za pregovore

Predloženo je da se na državnom nivou formira tim za pregovore sa susjednim zemljama radi ubrzanja protoka neophodnih za odvijanje kako proizvodnog procesa tako i uopće života.

- Ono što čini probleme jesu dugotrajna zadržavanja na granicama, naročito na granici prema Hrvatskoj, zatim čekanje na formiranje konvoja i drugi prateći problemi. Dešava se da određene operacije traju i nekoliko desetina sati duže - rekao je Popović. 

Web-stranica

Stožer za izvanredne situacije RS obavijestio je da je od danas dostupna i web-stranica na kojoj su objedinjene sve informacije o koronavirusu u tom bh. entitetu. 

Istaknuto je da će svakog dana u 15 sati biti objavljivana imena osoba koje krše samoizolaciju.