Podijeli članak

Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a (čiji su članovi sindikati Domova zdravlja u HNŽ-u te sindikat Bolnice Safet Mujić) i Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tvrdi da je nakon štrajka upozorenja i najave generalnog štrajka Vlada HNŽ-a  napravila diskriminaciju u pregovorima  sa sindikatima radnika u zdravstvu te županije.

"Moramo podsjetiti da su održani štrajkovi upozorenja te najavljen generalni štrajk i ispred naših sindikata, a ne samo Sindikata liječnika i stomatologa", ističu iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a  i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar. No kako navode  to na žalost  mediji  do sad nisu u dovoljnoj mjeri popratili ni podržali. 

"Dana 18.siječnja predstavnici Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Vlade HNŽ je zakazalo postupak mirenja međutim, o navedenom sastanku predstavnici naših sindikata uopće nisu obaviješteni ni pozvani na sastanak, već je postupku prisustvovao samo Sindikat liječnika i stomatologa. Smatramo kako je navedenim izvršena diskriminacija te kako su sastanku trebali prisustvovati i naši predstavnici, pogotovo ako je to inače uobičajen postupak koji je Vlada dužna provesti s onima koji su najavili generalni štrajk", tvrde hercegovački sindikalci.

Podsjećaju  kako su potrebnu dokumentaciju o pokretanju štrajka njihovi sindikati na vrijeme dostavili nadležnim zdravstvenim ustanovama, nadležnom ministarstvu i Vladi HNŽ, ali su ipak doživjeli diskriminaciju.
 
"Predsjednik Nezavisnog  strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a Osman Tufek je došao na najavljeni sastanak u Ministarstvu zdravstva,rada i socijalne skrbi usprkos tome što nije dobio službeni poziv, međutim, grubo je onemogućeno njegovo sudjelovanje ovom sastanku. Onemogućivši sudjelovanje postupku mirenja Vlada HNŽ-a  je dovela naše sindikate u nezavidnu situaciju da pravno niti možemo održati niti ne održati najavljeni generalni štrajk", tvrde iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar. 

Ovim putem, kako naglašavaju,  žele istaknuti  nekolegijalnost kolega u Sindikatu liječnika i stomatologa koji su kako navode zahtijevali da njihovi  sindikati ne sudjeluju u postupku mirenja, na što je Vlada, kako ističu  očigledno pristala. 

"Podsjećamo da naši sindikati okupljaju značajno više radnika u zdravstvu od onog što okuplja Sindikat liječnika i stomatologa.  Naši članovi su: medicinske sestre i tehničari, zdravstveni suradnici (psiholozi, logopedi, defektolozi, socijalni radnici), ekonomisti, pravnici, informatičari, administrativni radnici, čistačice, portiri i drugi, podsjećaju iz Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar. 

Smatraju da su svi oni važni za adekvatno funkcioniranje zdravstvenih ustanova u HNŽ-u, te da svi uposleni u zdravstvenim ustanovama u HNŽ-i imaju jednake probleme i da  bi shodno tome trebali imati zajedničke ciljeve za poboljšanje uvjeta za sve, a ne samo za neke

"Nadamo se da će Vlada HNŽ i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi ipak postati svjesni diskriminacije koju su počinili te da to u buduće neće ponoviti. Očekujemo da će pri daljim pregovorima ravnopravno biti pravovremeno pozvani te sudjelovati predstavnici sva 3 sindikata koji traže usvajanje novog kolektivnog ugovora, odnosno, pregovarački tim koji je oformljen da zastupa 3 sindikata a već ranije je dostavljen Vladi HNŽ-a i nadležnom ministarstvu", poručili su Nezavisnog strukovnog sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar.