Podijeli članak

Jučer na konferenciji za novinare Vlade HNŽ-a i Županijskog stožera Civilne zaštite postavljeno je pitanje  gdje je 13 milijuna od suficita Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Rade Bošnjak, danas je objasnio  gdje je utrošen novac.

Zavod zdravstvenog osiguranja je prošlu godinu završio s pozitivnim financijskim rezultatom i uradio je rebalans u 12 mjesecu prošle godine. Tim rebalansom je utvrđeno kako je na prihodovnoj strani Zavoda prihodovano više od plana za 5 milijuna i 600 tisuća KM, a istodobno je na rashodovnoj strani potrošeno manje od planiranog 7 milijuna i 200 tisuća KM. Kada te dvije cifre zbrojimo dobit ćemo 12 milijuna i 800 tisuća maraka pozitivnog financijskog rezultata koji je rebalansom za 2019. godinu utvrđen”, kazao je u svom obraćanju direktor ZZO HNŽ-a, Rade Bošnjak.

Sukladno odlukama i samim rebalansom 30.12. 2019. transferirano je zdravstvenim ustanovama u ovoj županiji 9 milijuna i 200 tisuća maraka. Ostatak tog pozitivnog financijskog rezultata od 3 milijuna i 600 tisuća KM je išao u financijski plan za 2020. godinu.

Od tih 3 milijuna i 600 maraka, 09. siječnja ove godine transferirano je zdravstvenim ustanovama još tri milijuna KM, a preostalih 600 tisuća je iskorišteno u 2020.godini za proširenje prava osiguranika koja se prije svega odnose na proširenje liste lijekova, na poboljšanje financiranja bolovanja, proširenje liste ortopedskih pomagala i sufinanciranje skupih lijekova i drugih pojavnosti vezanih uz rijetke dijagnoze koje su opasne za život.

U tome smislu Zavod zdravstvenog osiguranja je povećao ova prava ne za 600 tisuća, nego za milijun i 734 tisuće, te smo u 2020. godini povećali financiranje zdravstvenih ustanova prema ugovorima za 6 milijuna i 350 tisuća maraka. Financijski plan Zavoda za 2020. godinu je uvećan u odnosu na rebalans iz 2019. godine za 6 milijuna i 350 tisuća KM.

Bitno je napomenut da Zavod zdravstvenog osiguranja ne financira opremu i prostor nego isključivo financira usluge zdravstvene zaštite. Novac koji se po toj osnovi transferira zdravstvenim ustanovama može se koristiti isključivo za materijalne troškove i bruto plaće.

Zavod posluje potpuno transparentno i isključivo u skladu sa zakonskim propisima i za svaku nejasnoću koju možete imati Zavod je uvijek otvoren za sve vas , rekao je direktor ZZO HNŽ-a, Rade Bošnjak.