Podijeli članak

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH (HEA) upozorili su da postoje visokoškolske ustanove, osnovane od prije pet ili više godina, koje izdaju diplome, a nisu prošle postupak akreditacije u skladu s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da nadlžena tijela moraju hitno reagirati kako bi bile otklonjene neregularnosti i kažnjena odstupanja od zakona.

Primarna misija Agencije je, kako ističu, da kroz osiguranje kvaliteta razvija visoko obrazovanje.

-Ne možemo biti zadovoljni aktuelnim stanjem. Podizanje standarda kvaliteta u nastavi, znanstveno -istraživačkom radu i svim drugim segmenetima visokog obrazovanja, je naš primarni, zajednički cilj kako bi Bosna i Hercegovina postala ravnopravan član Europskog prostora visokog obrazovanja sa svim pravima i obvezama koje taj prostor znači - dodaju iz Agencije.

Podsjećaju da su Agenciju nedavno posjetili stručnjaci Europske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA) kako bi se, dvije godine nakon završene eksterne evaluacije Agencije, uvjerili u napredak koji je postignut u ovoj oblasti. Predmet njihovog zanimanja bile su aktivnosti na realizaciji preporuka koje je Agencija dobila od povjerenstva stručnjaka ENQA-e 2017.godine, ali i stanje u visokom obrazovanju u BiH i uloga akreditacije u podizanju kvaliteta obrazovanja.

- Siguran sam da postoje ambicije, kao i dovoljan prostor u kojem svako u svojoj oblasti profesionalnog djelovanja, može unaprijediti svoj rad. U idućem vremenu Agencija će i dalje biti posvećena implementaciji preporuka koje je dobila od Povjerenstvo stručnjaka ENQA-e, a sve s ciljem unapređenja svog djelovanja, ali i unapređenja postupanja nadležnih ministarstava i Povjerenstvo stručnjaka za akreditaciju, koje su, također, zajedno s Agencijom sudionici u postupku akreditacije - naveo je direktor Agencije Enver Halilović.