Podijeli članak

Uprava „Autocesta Federacije BiH” odlučila je da će dvije kineske tvrtke graditi najvredniju dionicu autoputa na Koridoru 5-C, Počitelj – Zvirovići, čija je ukupna vrijednost 200 milijuna maraka (100 milijuna eura), saznaje „Dnevni avaz”.

Radi se o dionici autoputa dugoj 11 kilometara, u koju spada i gradnja mosta Počitelj, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara.

Najpovoljniju ponudu za gradnju ove dionice poslale su kineske tvrtke „China State Construction Engeering Company” i ,,Synohydro Power China”, što su „Autoceste FBiH” i prihvatile nakon svih evaluacijskih provjera.

Ovu dionicu autoputa financira Europska investicijska banka (EIB), koja je, kako piše “Avaz”, konačno dala zeleno svjetlo za dodjelu ugovora i početak gradnje.

No, za razliku od ranijih natječaja, EIB je prvi put dao suglasnost za tvrtke koje su predložile „Autoceste FBiH”.

Prema informacijama “Avaza”,”China State Construction” obvezao se da će dionicu ceste s obje strane mosta i čvor Počitelj završiti za 66,2 milijuna eura, a ,,Synohydro Power China” most za 32,8 milijuna eura.

Na gradnju ove dionice autoputa čeka se već pet godina, a ranije je EIB dva puta poništavao natječaj. Ovog puta, poslali su svog savjetnika, koji je nadzirao kompletnu dokumentaciju natječaja i vodio s „Autocestama” cijeli posao.

Ranije su „Autoceste” poslove dodijeljivale konzorciju „Strabaga” i “Euroasfalta”.