Podijeli članak

Inspektori Porezne uprave FBiH su na području Hercegovačko-neretvanske županije izvršili 20 inspekcijskih nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju: ugostiteljsku djelatnost, građevinsku, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje kruha i peciva, djelatnost priređivanja igara na sreću i druge uslužne djelatnosti.

Inspektori te uprave otkrili su devet neprijavljenih radnika, šest obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, dva objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i tri obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je šest objekata, a u 14 slučajeva izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 40 200 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti šest mjeseci.

Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu.

Ističu da će samo na taj način moći ostvariti svoja zakonom osigurana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na mirovinsko i invalidsko osiguranje i druga pripadajuća prava prema osnovi radnog odnosa. Zbog toga ne treba bježati od inspektora Porezne uprave.

Poštovani radnici, posebno mladi, ovo je vaša domovina i u njoj trebate ostati i biti sretni, a nikako obespravljeni, poniženi i eksploatirani, poručuju iz te uprave. 

Porezna uprava poziva sve građane da saznanja o nelegalnom poslovanju, odnosno nepoštivanju poreznih zakona prijave toj upravi.

"Vaš odziv nije „cinkarenje". Oni koji to nazivaju „cinkarenjem" ne žele dobro vama, vašim susjedima i našoj domovini i oni odobravaju nezakonito bogaćenje pojedinaca. Ne dozvolite da vaša prava i sreću umanjuju oni koji vas ne prijavljuju i ne plaćaju poreze i doprinose, varajući tako i vas i državu, a istovremeno uvećavajući svoje bogatstvo. Porezi i doprinosi su i vaš novac. Učinite korak i pomozite sebi. Na taj način dajete mogućnost i drugima da vam pomognu", navodi se u priopćenju Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava poziva računovođe i revizore da prijave sve nezakonite radnje koje se odnose na izbjegavanje ili neplaćanje javnih prihoda poreznih obveznika kod kojih obavljaju aktivnosti.