Podijeli članak

Tijekom pretresa prostorija ovoga tjedna, turski istražitelji ustvrdili su točno mjesto unutar saudijskog konzulata gdje je Jamal Khashoggi navodno ubijen, rekao je izvor blizak istrazi Al Jazeeri. 

"Audio snimka koja je istražiteljima bila glavna polazna točka istrage ujedno je potvrdila kako je Salah Muhammad al-Tubaigy, liječnik koji je specijalizirao autopsiju, počeo rezati Khashoggijevo tijelo odmah nakon što je ubijen", dodao je. 

Saudijski novinar nestao je 2. listopada kada je u konzulat Saudijske Arabije ušao po potvrdu za vjenčanje. Njegova supruga čekala ga je ispred, no on nije izašao. Istog dana viđeno je 15 agenata kako ulaze u konzulat među kojima je bio i liječnik s mesarskom pilom. 

Iako su strani mediji pisali da je liječnik al-Tubaigy novinara počeo komadati "na živo", istraga je pokazala da su mu, čim je ušao u konzulat, ubrizgali otrov i odveli u prostoriju u kojoj su bili agenti i liječnik. No, kada ga je krenuo komadati, Khashoggi se počeo trzati i morali su mu dati još jednu dozu otrova. Liječnik ga je zatim raskomadao. 

Nakon svega, liječnik i ostali agenti vratili su se u Saudijsku Arabiju. 

Angela Merkel osudila ubojstvo novinara 

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je osudila ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubojstva "manjkavima". 

"Najoštrije osuđujemo ovaj čin", stoji u zajedničkom priopćenju kancelarke Angele Merkel i ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

"Očekujemo transparentnost Saudijske Arabije kada su posrijedi okolnosti smrtnog stradavanja novinara... Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave."

Izrazivši duboku sućut Khashoggijevoj obitelji i prijateljima, Merkel i Maas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt. 

"Duboku uznemirenost" nakon potvrde Rijada o smrti saudijskog novinara Jamal Khashoggija izrazio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. 

Velika Britanija je uputila sućut obitelji Jamala Kashoggija i priopćila da razmatra izvješće Saudijske Arabije i "naše sljedeće korake", dok je Nizozemska pozvala na dodatnu istragu o okolnostima smrti novinara.

Egipat, Ujedinjen Arapski Emirati (UAE), Bahrein i Jemen u subotu su gotovo identičnim riječima podržali očitovanje Rijada o smrti saudijskog novinara u egzilu Jamala Khashoggija.