Podijeli članak

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović pred Županijskim sudom u Tuzli danas je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Lijanovića je Vijeće Županijskog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zlouporabu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine, piše Klix.

"Sud optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću za kazneno djelo udruživanja radi činjenja kaznenih djela utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Za produženo kazneno djelo zlouporabu položaja ili ovlasti utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci. Optuženog se osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina", rekla je Helić prilikom izricanja presude. 

Lijanoviću se u kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 28. rujna 2015. do 18. lipnja 2016. godine.

"Lijanoviću se izriče i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravomoćnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u vrijeme trajanja sigurnosne mjere", dodala je Helić.

Helić je kazala da je Lijanović oslobođen po tri točke optužnice Tužiteljstva TŽ.

U optužnici je uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kao sudionik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić kojeg je Vijeće Županijskog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM.

Helić je naglasila da je optuženi Šakić spomenuti iznos dužan platiti u jednakim ratama u roku jedne godine. Ako novčana kazna ne bude plaćena u roku, sud će bez odgađanja donijeti odluku da se novčana kazna zamijeni kaznom zatvora u skladu sa zakonom.

Šakiću se u kaznu zatvora od jedne godine uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 4. studenoga 2015. do 18. lipnja 2016. godine.

Lijanović i Šakić se obavezuju i da plate troškove kaznenog postupka, o čijoj će visini sud odlučiti posebnim rješenjem.

Također, od Lijanovića se oduzima nezakonito pribavljena korist u iznosu od 652.861,38 KM, a od Šakića 5.717,37 KM te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo Vlade FBiH.

Inače, sudski postupak u ovom predmetu je počeo u svibnju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je proračun FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uvjetovao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa poticaja koji im bude dodijeljen moraju davati kriminalnoj grupi koju je organizirao.

Tijekom suđenja su priloženi brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužiteljstva TŽ, među kojima su bili i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.

Riječ je o nekadašnjem zastupniku u Skupštini TK Mersedu Šerifoviću, bivšem Lijanovićevom savjetniku Suadu Čamdžiću i nekadašnjem ministru poljoprivrede TK Edinu Ajanoviću.

Oni su također bili optuženi u ovom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i pol godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu.

Na današnjem izricanju prvostupanjske presude nije se pojavio Stipe Šakić, a optuženi pravo žalbe imaju 15 dana.