Podijeli članak

Pedagoginja Merima Balkić, profesorica Lejla Sadiković, bivša direktorica Almina Ćorović i higijeničarka Mina Kadrić, zaposlenice Osnovne škole "Kovačići", prekjučer su u stravičnoj nesreći koja se dogodila na magistralnoj cesti Sarajevo - Pale u mjestu Čeljigovići, sletjevši u Miljacku, izgubile živote.

Mokra cesta 

Peugeot 207 kojim je upravljala Balkić oko 13 sati sletio je u provaliju duboku skoro 200 metara.

U tom trenutku slučajno se na mjestu nesreće našao Veljko Filipović. Kako je ispričao za Dnevni avaz, padala je kiša, a cesta je bila mokra.

"Nisu vozile brže od 60 na sat. Međutim, cesta je bila mokra, vidio sam da je žena počela kočiti, ali je izgubila kontrolu nad vozilom. Prednjim desnim kotačem udarila je u potporni zid koji se nalazi s desne strane ceste, priča Filipović.

Kaže da su se potom okrenule na cesti i bočno sletjele u provaliju. Potrčao je prema njima, ali uskoro mu je automobil nestao iz vidokruga.

Dvije žene ispale su iz vozila, druge dvije ostale zaglavljene u automobilu 

Do tijela nesretnih žena i automobila bilo je izuzetno teško doći. Teren klizav i blatnjav zbog kiše koja je padala od jutra. Skoro sat vremena su se ekipe pokušavale probiti do rijeke, a oko 15.30 u pomoć su pozvane i ekipe GSS-a sarajevske općine Novi Grad.  

Jedan od spasilaca koji je bio na mjestu nesreće rekao je da u 20 godina, koliko se bavi ovim poslom, nije vidio strašniji prizor.

"Kako bismo prišli tijelima, spuštali smo se užetom od 100 metara do korita rijeke. Ekipe GSS-a Jahorina i Foča uočile su dva tijela. Dvije žene, dok se auto prevrtao niz liticu, ispale su iz vozila i ostale zaglavljene između drveća. Da bi im se prišlo, morali smo motornim pilama sjeći grane", svjedoči spasilac.

Druge dvije žene su ostale zaglavljene u automobilu, bile su vezane. Jedna je ostala zaglavljena na prednjem, druga na zadnjem sjedištu.

I ronioci, koji su stigli na mjesto nesreće, odmah su krenuli u potragu. Kako je padao mrak, voda je bila sve hladnija, a vodostaj je porastao za 20 centimetara, što je još više otežavalo izvlačenje tijela. Oko 18 sati izvukli su posljednje tijelo, a sajlama i traktorom oko 19 sati i automobil.