Podijeli članak

Tagovi

Desnica, uglavnom ujedinjena u žestokim stavovima o imigraciji, jača u brojnim zemljama.

Nisu pobijedili, ali slave kao da jesu. "Rekli su maloprije na televiziji da je teško reći tko je pobjednik ovih izbora. Ja znam tko je pobjednik. Švedski demokrati", kazao je Jimmie Akesson, predsjednik Švedskih demokrata.

Jer gotovo 18 posto za ovu krajnje desnu stranku povijesni je uspjeh. "Otkako smo u parlamentu spremni smo preuzeti odgovornost. Spreman sam razgovarati sa svim drugim strankama", kazao je Åkesson.

Rasplet izbora - noćna je mora - za sve ostale na političkoj sceni. Jer ni lijevi ni desni blok nemaju većinu. A sa švedskim demokratima nitko ne želi. "To je stranka, čiji su predstavnici na ovim izborima željeli smrt novinarima, veličali su Adolfa Hitlera i ponižavali žrtve Holokausta", kazao je Stefan Löfven, premijer i predsjednik Socijaldemokratske stranke.

Uljuđena i jedna od najuređenijih europskih zemalja -  Švedska je po glavi stanovnika primila najviše migranata u Europi. A baš to mnogi povezuju s valom nereda i porastom kriminala.

Profitirali su švedski demokrati. Iza njihovog nježnog simbola, plavog cvijeta, skrivaju se nimalo nježne politike. Traže izlazak iz Europske unije, zamrzavanje useljavanja, pojačavanje deportacija!

Naslovnice danas u Švedskoj pišu o kaosu, relativne pobjednike nazivaju gubitnicima. Analitičar Žarko Puhovski objašnjava - rezultat je to sendviča u kojem se našla švedska vlada. MMF i Svjetska banka tražili su da se smanje socijalna davanja, a dio građana u strahu je zbog migranata.

"To je dovelo do zaoštravanja protuislamske, protuuseljeničke, i naravno onda protuljevičarske, usput su i židove i tako dalje spomenuli, u osnovi na neonacizmu zasnovane politike koja je došla do 20-tak posto podrške i više nije marginalna pojava koju možete otpisati", smatra Puhovski.

Po sličnom modelu desnica, uglavnom ujedinjena u žestokim stavovima o imigraciji sve više preuzima Europu. Na vlasti su u Italiji, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj. A nacionalističke, ultradesničarske stranke imaju sve jaču podršku i u Njemačkoj. Alternativa za Njemačku ima čak 13 posto mjesta u Bundestagu. U Francuskoj, prema posljednjem istraživanju – ultra desnu stranku Marine Le Pen podupire čak 17 posto birača. A ona na Twitteru slavi zbog raspleta u Švedskoj.

Uz Švedsku ultra desnica sve je jača i u Finskoj, Danskoj,  Švicarskoj, Grčkoj, Češkoj, Slovačkoj, Nizozemskoj - golemom dijelu Europe. "Uzrok tomu je trojak. Prvo potpuno nepovjerenje spram partija i njihovih ideologija. Drugo migrantska kriza i osjećaj da su stranci provalili. Čak i tamo gdje toga nema, Mađarska je najbolji primjer gdje migranata uopće nema, ali živi u strahu od migranata i to funkcionira kao činjenica i treće potpuni kolaps ljevice", kazao je Puhovski za RTL.