Podijeli članak

Američki demokrati odnijeli su pobjedu u Kentuckyju gdje republikanski guverner, koji je uživao potporu Donalda Trumpa, nije osvojio novi mandat, a osigurali su i većinu u parlamentu savezne države Virignije u kojoj su Trumpovi protivnici ojačali.

Rezultati izbora održanih u utorak u četiri savezne države, među kojima su još i Mississippi i New Jersey, mogli bi biti pokazatelj za skore predsjedničke izbore na kojima će 2020. američki predsjednik Donald Trump pokušati osvojiti drugi mandat.

U Kentuckyju demokrat Andy Beshear, ministar pravosuđa te savezne države čiji je otac Steve bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao je tijesnu pobjedu nad republikanskim guvernerom Mattom Bevinom kojega je na završnom predizbornom skupu podržao Trump. Iako poraz predstavlja udarac za predsjednika, koji je relativno popularan u Kentuckyju, za njega je možda više zaslužan gubitak Bevinova ugleda.

Beshearova pobjeda mogla bi ojačati za sada male izglede demokrata da svrgnu vođu većine u Senatu republikanca Mitcha McConnella iz Kentuckyija čiji mandat istječe sljedeće godine i sprema se ponovo ga osvojiti na izborima.

Demokrati su u utorak osvojili većinu u oba doma parlamenta savezne države Virginije u kojoj su do tada vladali republikanci s tijesnom većinom. To daje toj stranci prvi put u 25 godina punu kontrolu nad skupštinom te savezne države. Trump je izbjegao sudjelovati u predizbornim skupovima u Viriginiji u kojoj su demokrati na proteklim izborima za Kongres ostvarili dobre rezultate u pregrađima u kojima su rezultati izbora uvijek neizvjesni.

U Mississippiju republikanski političar i zamjenik guvernera Tate Reeves porazio je ministra pravosuđa te savezne države Jima Hooda, umjerenog demokrata koji podržava pravo na nošenje oružja i protivi se pravu na pobačaj.

U New Jerseyu se očekuje da će demokrati zadržati većinu u parlamentu te savezne države.