Podijeli članak

Jedanaestu godinu zaredom, Banja Luka postaje prijestolnica najvećeg festivala demo bendova u jugoistočnoj Europi. Pod pokroviteljstvom Banjalučke pivare i kompanije „Huawei“, Demofest XI je danas, 19. srpnja, službeno  otvoren na tvrđavi Kastel i u naredna tri dana će ugostiti 26 bendova iz cijele ex-YU, koji će se boriti za titulu najboljeg od najboljih.
 
Festival je otvoren u Kamenoj kući tvrđave Kastel projekcijom dokumentarnog filma „Zarobljeno vrijeme“, koji na Demofest stiže kao dobitnik glavne nagrade stručnog žirija festivala „Dok'n'Ritam“. S vremenske distance, film govori o glazbi i kulturi zemlje koja više ne postoji, a u njemu se pojavljuju svima znana imena kao što su Vlatko Stefanovski, Josipa Lisac, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi proslavljeni glazbenici.
 
U narednim danima, Kamena kuća će biti mjesto radnje cjelokupnog dnevnog programa festivala koji, osim projekcija filmova, uključuje i izložbe, promocije te predavanja. Promocija albuma grupe Jazz Poesy Cabaret „Ne pravdam se, već se ispovijedam“ počinje već u 16.30 sati, a predavanje „Autorsko pravo u muzici“ Nikole Jovanovića sa SAE instituta u Beogradu će uslijediti sat vremena poslije, u 17.30 sati. Prvu natjecateljsku  večer otvara 12 bendova, nakon kojih na binu stupaju Dječaci, Magnifico & The Serbian Army Orchestra, kao i Wolfram, trećeplasirani pobjednici Demofesta X.