Podijeli članak

O važnosti izbora za BiH te o budućnosti zemlje nakon njih u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog govorili su bivši ministri vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić i Davor Ivo Stier te međunarodna stručnjakinja za izbore Aleksandra Kuratko Pani. 

- Jasno je da zadnjih godina jača utjecaj Rusije i Turske u BiH. To su svi uočili pa je i Europska unija počela otvorenije o tome govoriti. Što se tiče incidenata, primjerice, imali smo slučaj na izborima u Stocu gdje se htjelo se inscenirati određene incidente, a sada je to i na ovim općim izborima. Dva su elementa ovih izbora. Jedan je mogućnost institucionalne odnosno ustavne krize - ide se na izbore, a nema novog izbornog zakona. Čak je i sud ukinuo jedan dio izbornog zakona, naložio donošenje novog zakona, no to se nije dogodilo. Može doći do institucionalne krize jer se neće moći konstituirati Dom naroda, rekao je bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier.

- Druga dimenzija izbora važna je s političkog aspekta - novi pokušaj politike koja se predstavlja kao građanska, a u funkciji je centralizma ili unitarizma. To se vidi oko izbora hrvatskog člana predsjedništva. Izglede za pobjedu ima Željko Komšić, koji računa na bošnjačke glasove, a ne na hrvatske, da ga izabreru za hrvatskog člana. Kod takozvane građanske opcije u bošnjačkom korpusu se vidi fragmentacija. SDA ima puno problema, puno je fragmentirana, Radončić se kandidira, i treći koji se kandidira, koji je možda malo u sjeni, Denis Bećirović, koji je kandidat SDP-a, a ima veliku potporu vrlo utjecajnih krugova islamske zajednice, a opet bi se predstavio kao neka građanska opcija. Ako bi oni dobili i kod hrvatskog i kod bošnjačkog člana, onda bi kompletirali neku poruku koju bi prikazali prema vani kao - 'evo, vidite, imamo pomak prema Europi'. A u biti iza te građanske opcije stoji unitaristička, centralistička politika. Ustavnom krizom moglo bi se doći do eskalacije i imamo novi pokušaj građanske opcije za koju ćemo vidjeti hoće li ili neće uspjeti, rekao je Stier.

- Do sada se događalo da je bio izborni inženjering koji je omogućavao prevlast jednog naroda nad drugim. To je ono što se želi onemogućiti i zato je bitno donijeti novi izborni zakon. Način na koji se može riješiti etnizacija je da se uvede više elemenata federalizma. Npr. u Federaciji se mogu organizirati izborne jedinice koje će pratiti demografiju na terenu. Može se maknuti nacionalni prefiks pa će onaj koji će biti izabran, biti volja onih ljudi koji tamo žive. Kaže se da je previše fokus stavljen na nacionalni odnosno etnički, a u biti se govori o narodima u BiH. No ovo bi omogućilo veću demokratsku konkurenciju. Centralističke, unitarističke snage u BiH onemogućavaju takav razvoj i donošenje novog izbornog zakona po tom principu. Više federalizma omogućit će veću demokratizaciju i europeizaciju BiH. Takav put treba poduprijeti, a ovo su preduvjeti. Ako toga ne bude, imat ćemo samo produbljivanje krize. Svatko tko želi dobro BiH, a Hrvatska je najviše zainteresirana, onda moramo adresirati političke strukturne probleme, smatra Stier.