Podijeli članak

U bosanskohercegovačkim medijima osvanula je snimka pripadnika nekadašnje Armije BiH koji su se uz poklič "Tekbir" uoči dana nekadašnje Armije RBiH došli na groblje "Kovači" odati, kako su rekli, počast šehidima koji su se borili za "vjeru narod i državu".

Admiral HV-a u miru,Davor Domazet Lošo, smatra kako se ti povici trebaju shvatiti kao prijetnja kršćanima, katolicima i pravoslavcima, a tvrdnju kako su Bošnjaci zapadno predziđe islama s geopolitičkog pogleda ocijenio je sasvim nemogućom.  

-Iza takvih izjava stoji  turska geopolitika neosmanizma. U Hrvatskoj se zaboravlja, a političari to ni ne žele znati, kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pri posjetu Sarajevu rekao kako je Osmanska priča Balkana divna priča koju treba obnoviti. Ako Osmansku priču treba obnoviti, onda su muslimani Bosne i Hercegovine ti na koga igra turska geopolitika koja u posljednje vrijeme kao adut za obnovu osmanske politike koristi kartu radikalnog islama, je u razgovoru za portal Direktno.hr.
 

Nadalje tvrdi kako su ti isti "nezahvalni jer namjerno zaboravljaju da su ih tijekom Domovinskog rata Hrvati spasili i obranili četiri puta".

-Jedino je Hrvatska vojska u povijesti ratovanja spriječila genocid. Misli se na događanja na području Zapadne Bosne i Bihaću na kojem bi se ponovio genocid nad Muslimanima višestruko veći nego što je to bio onaj u Srebrenici. To zaboravlja i hrvatska politika od 2000. godine. Hrvatski političari u razgovoru s onim bošnjačkim ne bi trebali propustiti priliku jasno i glasno ponoviti činjenicu kako su ih Hrvati spasili i obranili, kaže Domazet Lošo.

Podsjeća kako smo u BiH u posljednje vrijeme imali priliku vidjeti dvije krajnosti.

-Jednu krajnost upriličili su Srbi u Višegradu u kojem su se nedavno postrojili četnici, pobornici zločinačke i genocidne ideologije, a sad se s druge strane postrojavaju i pripadnici jednako zločinačke ideologije radikalnog islama, kaže admiral Domazet.

Dodaje kako sve događaje u Bosni i Hercegovini, poput nedavnog naoružavanja MUP-a RS i pozivanja na oružje treba gledati u širem geopolitičkom kontekstu.

-Naime, na jugoistoku Europe postoji anglosaksonski i američki plan stvaranja Velike Albanije kako bi se po njihovom mišljenju spriječio prodor Rusije na Mediteran, odnosno presjekao novi kineski put svile. Daytonskim sporazumom Bosna i Hercegovina ostala je namjerno nedovršena država, kako bi kad god to bude potrebno mogla se aktivirati kao nadzirani nered i upravljana kriza, smatra Domazet Lošo. 

Dodaje kako nikakav novi Dayton neće biti napravljen.

-Veliki vode igru, da im novi Dayton odgovara napravili bi ga. Međutim, oni žele BiH kao nedovršenu državu kako bi kad njima zatreba, mogli napraviti krizu, smatra Domazet.

Uvjeren je kako je srpsko četnikovanje, kao i postrojavanje krajnje radikalnih muslimana, u stvari plašenje onog malog broja Hrvata u BiH koji su tamo ostali. 

-Trebali bi zapamtiti da je BiH hrvatska djedovina i nekadašnje hrvatsko kraljevstvo. Katarina Kotromanić Kosača, zadnja hrvatska kraljica, naviještala je papi Bosnu i Hercegovinu. To su povijesne činjenice koje se ne mogu i ne smiju zaobići, a hrvatska nemušta politika to im dozvoljava i na žalost prelazi preko toga, zaključio je admiral Davor Domazet Lošo.