Podijeli članak

Nevjerojatna i opasna sramota za uglednu nogometnu naciju i reprezentaciju, koja je prije samo dva mjeseca tijesno ispala od Hrvatske u osmini finala SP-a, dobila je novi bizarni nastavak, piše index.hr.

Povijesna sramota dan prije prijateljske utakmice i pet dana prije prvog meča Lige nacija

Zbog svađe oko komercijalnih prava između saveza i reprezentativaca, Danska je trenutno bez nacionalne nogometne momčadi. To se događa samo dan pred prijateljsku utakmicu sa Slovačkom i pet dana prije gostovanja kod Walesa na početku Lige nacija, novog UEFA-inog natjecanja. Ali jučer su iz Kopenhagena prema Trnavi poletjeli samo danski novinari. Na aerodromu se nije pojavio nitko od reprezentativaca, koji su u nepomirljivom sukobu sa savezom

Izbornik Aage Hareide, koji je za ove dvije utakmice pozvao najbolje igrače, zato je ogorčen otišao na "odmor", pa je Danska tako i bez igrača i izbornika neposredno prije dogovorene prijateljske utakmice i povijesnog, prvog meča Lige nacija.

Savez poslao pismo igračima prvoligaških klubova da se jave svi koji žele igrati za reprezentaciju, ali nitko ne želi

Rezultat ovakvog spora je da Danska trenutno nema reprezentaciju, a savez ju je jučer nastojao stvoriti tako da je svim klubovima prve lige poslao pismo u kojem poziva sve igrače koji žele igrati za nacionalnu momčad da se jave do 15 sati.

"Nadam se da mnogi danski nogometaši žele pomoći svojoj reprezentaciji u ovoj situaciji kada je bitno da izbjegnemo kaznu UEFA-e koju možemo dobiti ako na dogovorene utakmice ne pošaljemo nacionalnu momčad", u pismu upozorava Kim Hallberg, direktor saveza.

Danskoj prijeti izbacivanje s Eura 2020.

Ako Danska ne uspije sklepati reprezentaciju na vrijeme i ne odigra skore utakmice, prijeti joj žestoka kazna UEFA-e, točnije izbacivanje s EP-a 2020.  Na ovo je Dansku još prošle godine upozorila Europska nogometna unija, kada je ženska reprezentacija ove zemlje odbila igrati kvalifikacijsku utakmicu za SP protiv Švedske, jer su igračice štrajkale zbog uvjeta rada. 

Nakon što su ga odbili prvoligaši, savez dobio košaricu i od igrača iz druge i treće lige

Ali spomenuti apel da se u mušku reprezentaciju javi tko kod želi nije dobio nijedan pozitivan odgovor u klubovima Superlige, jer igrači u klubovima su članovi Udruženja nogometaša koje u sporu podupire reprezentativce. Savez se zato dodatno ponizio slanjem istog pisma svim klubovima druge lige (službeno ime 1. Divizija), a nakon što ni od tamo nisu dobili pozitivan odgovor, forvarduša je krenula i put klubova 2. divizije. Ali trećeligaši ne da se nisu pozitivno odgovorili na poziv saveza, nego su još istaknuli da, bez obzira što je njihovim igračima san igrati za Dansku, u ovom sporu potpuno podupiru reprezentativce. 

Sada Danskom nogometnom savezu preostaje samo da se obrati amaterskim klubovima ne bi li njihovi igrači prihvatili jedinstvenu priliku i za vikend umjesto za pivo i haringu igrali protiv Balea i društva. 

Preostalo je moliti samo amatere: Hoće li ovog vikenda, umjesto za pivo i haringu, igrati protiv Balea i društva?

Do ovoga je došlo je jer su propali pregovori između saveza i Udruge danskih nogometaša u kojima su nastojali naći sporazum da se što bezbolnije riješi situacija u kojoj dolazi do sukoba između sponzora koje imaju igrači i pokrovitelja saveza. 

Udruga nogometaša ponudila je da se postojeći ugovor o komercijalnim pravima, koji je istekao, produlji do listopada, kako bi reprezentacija odigrala protiv Slovačke i Walesa i da se onda nastave pregovori. Ali savez, koji je ultimativno tražio da se ugovor produlji odmah i po postojećim uvjetima, ovo je shvatio kao igrački bojkot reprezentacije i klubovima poslao mailove da su danski nogometaši, prethodno pozvani za akcije u rujnu, sada opozvani.

Eriksen želi nositi kopačke svog sponzora, a ne od onog koji obuva savez

Problem je dakle u novcu. I najslikovitije ga opisuje situacija s Christianom Eriksenom, najboljim i komercijalno najatraktivnijim reprezentativcem Danske. Nacionalnoj momčadi je sponzor i službeni dobavljač opreme Hummel, koji naravno u kampanjama oglašavanja proizvoda s grbom saveza i reprezentacije želi maksimalno iskoristiti najveću zvijezdu nacionalne momčadi.

To se pak nikako ne sviđa Nikeu, koji Eriksenu kao njegov osobni sponzor previše plaća da bi ga gledao kao zaštitno lice konkurentske tvrtke. I tu nastaje za sada nerješivi problem. "Radujemo se suradnji sa sponzorima reprezentacije, ali mi također kao pojedinci imamo obaveze prema našim brojnim sponzorima koje moramo poštovati", objašnjava Eriksen. 

Kjaerova kladionica mora platiti jer savez sponzorira konkurencija

Branič Simon Kjaer još je jedan nezamjenjivi reprezentativac Danske sa sličnim problemom. Ima sponzorski ugovor s kladionicom Nordicbet, od koje savez traži odštetu od milijun kruna (otprilike jednako kuna), jer je njegov sponzor konkurentski Oddset.