Podijeli članak

Na današnji dan prije 25 godina Ćiro Blažević je prvi put sjeo na klupu hrvatske nogometne reprezentacije i ostvario pobjedu u Valenciji koja je odjeknula u cijelom svijetu. Hrvatska, tada 125. reprezentacija svijeta, pobijedila je Španjolsku 2:0. Španjolci su u to vrijeme držali sedmo mjesto na FIFA-inoj ljestvici, piše Index.hr.

Još impresivnije, Španjolska je do te utakmice imala niz od 20 uzastopnih pobjeda. Za mjesec dana Hrvatska je skočila 22 mjesta na FIFA-inoj ljestvici i u travnju 1994. dijelila 103. mjesto na svijetu.

Utakmica u Valenciji počela je savršeno za Hrvatsku. Prosinečki je od centra povukao loptu do protivničkog šesnaesterca i pronašao usamljenog Šukera na lijevoj strani koji puca iz prve, ali loše zahvaća loptu. Srećom, lopta na drugoj strani ponovno dolazi do Prosinečkog, a on sa 16 metara probija golmana Zubizarretu za 1:0.

U 51. minuti Hrvatska je povećala vodstvo. Mornar se sjurio po desnoj strani, ubacio u sredinu gdje je pronašao Šukera koji poentira glavom sa sedam metara. Još treba istaknuti da je Dražen Ladić dvije minute kasnije obranio penal Txikiju Begiristainu, današnjem direktoru Manchester Cityja. U ovoj utakmici je zaigrao i Pep Guardiola, današnji menadžer Cityja.

Ovako je izgledala hrvatska reprezentacija prije 25 godina u Španjolskoj:

Dražen Ladić, Nikola Jerkan, Igor Štimac, Slaven Bilić, Janko Janković, Robert Prosinečki, Stipe Andrijašević, Aljoša Asanović, Robert Jarni, Alen Bokšić, Davor Šuker, Dubravko Pavličić, Ivica Mornar, Ante Miše, Goran Vlaović.