Podijeli članak

Slovenske vlasti u subotu će početi s jednostranom primjenom arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, nakon isteka šestomesečnog roka za njenu pripremu.

U slovenskom parlamentu posljednjih tjedana usvojen je set zakona na koje se Ljubljana poziva kao temelj za svoja postupanja.

Kako danas prenose slovenski mediji, Slovenija s implementacijom presude namjerava početi u vodama Piranskog zaljeva, jer smatra da je tu situacija "najjasnija" i da su arbitri precizno utvrdili koliko mora pripada Hrvatskoj, a koliko Sloveniji.

Miro Cerar je rekao da u subotu u zaljevu ne očekuje incidente i da ih Slovenija neće poticati ako će se Hrvatska držati morske granice prema presudi arbitara, piše Jutarnji list.

Pozivajući se na slovenske pravnike bliske vladi, ljubljansko "Delo" u petak navodi da Slovenija treba ustrajati na tome da arbitražno rješenje treba implementirati i da će to Hrvatska "prije ili kasnije" morati prihvatiti iako, kako dodaju, nije izgledno da će se to dogoditi uskoro "zbog sadašnje političke strukture" u Hrvatskoj.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je ovih dana da će Slovenija nakon subote Hrvatsku smatrati kršiteljem međunarodnog i europskog prava ako ne pristane na arbitražnu implementaciju i da bi zbog toga mogla tužiti je sudu Europske unije, osim ako energične mjere protiv Hrvatske prije toga ne poduzme EU.

Incidenata nema, ali ima napetosti

Prva tura hrvatskih ribara u Savudrijskoj vali jutros je isplovila oko četiri sata i po povratku u luku su za N1 kazali da incidenata nema, ali napetosti ima kao i prošlih mjeseci. Potvrdili su to N1 i u istarskoj policiji. S obzirom na to da je počela jaka bura, danas ribari više neće izlaziti na more, a svojevrsna "igra živaca" slijedi sutra.

Oni su jutros isplovili, uz pratnju policijskog broda - obično ih prate jedan do četiri broda - i kažu da incidenata nema, ali da se napetost osjeća, ali kao i prošlih mjeseci. Slovenska policija pokušala je da priđe jednom hrvatskom brodu i rekla je ribarima da se nalaze u slovenskom teritorijalnom moru te da ga što prije napuste, a oni su dalje nastavili da ribare pod pratnjom hrvatske policije, javili su ribarima kolege.

Ribari ističu da priželjkuju da ostane mirno, da ne bude nikakvih represivnih aktivnosti i daljnje eskalacije. Kažu, svjesni su da je to nakon toliko godina isključivo politički projekt Slovenije na štetu hrvatske teritorije i nadaju se da će hrvatski političari biti toliko mudri da zaštite integritet hrvatskog teritorija.

Dan D za Sloveniju, u Hrvatskoj mirno

Petak uoči novogodišnjih praznika, kada ističe šestomjesečni rok za primjenu arbitražne presude, za Hrvatsku je sasvim običan dan, za Sloveniju "dan D" za primjenu nove granice u Piranskom zaljevu.

Istovremeno, jake policijske snage obje države u punoj su pripravnosti, s time da hrvatska strana naglašava kako ne dolazi u obzir primjena presude iz Haaga i iscrtavanje nove granice, dok Slovenci tvrde da će poštovati i primjenjivati novu graničnu crtu. Hrvatska je strana, kako tvrde u Ljubljani, obaviještena da će Slovenija nakon 29. prosnca krenuti u provođenje arbitražne presude, bez obzira na to što je Hrvatska ne prihvaćaA.