Podijeli članak

Predstavnici akademske zajednice, agencija za provedbu zakona, sustava kaznenog pravosuđa, privatnih zaštitarskih tvrtki , kao i nevladinog sektora iz cijele regije okupili su se danas u Sarajevu na Međunarodnoj znanstvenoj  konferenciji Dani kriminalističkih znanosti "Suvremeni izazovi u cyber sigurnosti".
 
Kako je najavljeno, na Konferenciji će se raspravljati o kriminalističkim, kriminološkim, sigurnosnim, pravnim, viktimološkim, sociološkim, psihološkim i drugim aspektima cyber sigurnosti, a više od 40 autora prijavili su svoje radove za sudjelovanje na konferenciji.
 
Autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, a uvodno plenarno predavanje imao je profesor Itamara Lochard, znanstvena oblast Cyber Police Studies, s George Mason University Sjedinjene Američke Države.
 
Skup je otvorio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji je podvukao da je ova tema izuzetno važna za čitav svijet jer živimo u dobu koje nazivaju informatičkom revolucijom, dobu koje je donijelo velike promjene na globalnom nivou, pa i u Bosni i Hercegovini, prenosi Fena.
 
- Svijet se mijenja munjevitom brzinom, suočavamo se s velikim izazovima na međunarodnom i lokalnom nivou, a jedan od tih izazova je svakako razvoj informatičke i komunikacijske tehnologija - dodao je.
 
Kazao je da je svijet postao jedinstven sustav, a veze između pojedinaca danas se ostvaruju u trenutku, a sve zahvaljujući naprednim tehnologijama čiji brzi razvoj olakšava komunikaciju, ali je istovremeno doprinio i razvoju novog oblika kriminala - cyber-kriminala.
 
- Sve je više zloupotrebe društvenih mreža i širenja mržnje, zloupotrebe osobnih podataka i krađe identiteta, tehnologija se koristi u svrhu zloupotrebe maloljetnika. Svemu ovome se moramo znati suprotstaviti - istaknuo je.