Podijeli članak

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je da su stvoreni i uvjeti za prekid izvanrednog stanja i da to podrazumijeva prestanak i potrebe za policijskim satom.

"Policijski sat je bio u funkciji smanjenja kontakata i masovnih okupljanja jer je to nosilo dodatni rizik za prijenos koronavirusa. S obzirom na to da je otvorena većina objekata i da postoje zadane mjere, nema potrebe za postojanje policijskog sata. On je blisko vezan za izvanredno stanje i očekujem da ćemo ukinuti policijski sat", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će Srpska nakon prekida  izvanrednog stanja neko vrijeme funkcionirati u uvjetima izvanredne situacije, koja je bila na snazi prije donošenja odluke o proglašenju izvanrednog stanja, pišu Nezavisne. 

"To znači da će postojati drugačiji režim funkcioniranja u odnosu na potpuno normalno stanje, ali će biti promjena u odnosu na današnju situaciju. I dalje će biti veliki izazov organizirati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i morat će biti održavane uz mjere zaštite", rekla je Cvijanovićeva.

Govoreći o posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj će biti razmatran prijedlog za ukidanje izvanrednog stanja, Cvijanovićeva je izrazila očekivanje da će rasprava biti konstruktivna.

"Očekujem da ćemo bez problema doći do odluke o ukidanju izvanrednog stanja i potvrđivanja uredbi sa zakonskom snagom koje sam donijela kao predsjednik Republike, a da se nakon toga u nastavku sjednice bavimo životnim pitanjima koja proistječu iz rebalansa budžeta. Pred nama su veoma važne stvari kako bismo zaokružili prethodnih duže od dva mjeseca i sagledali nove korake u skladu sa financijskim mogućnostima i epidemiološkom situacijom", rekla je Cvijanovićeva za ATV.

Podsjetivši da je donijela 19 zapovijedi sa zakonskom snagom, Cvijanovićeva je naglasila da su one bile neophodne za primjereno funkcioniranje sistema u vrijeme izvanrednog stanja.

"Nijedna zapovijed nije izašla izvan potreba onog što nalaže izvanredno stanje. Nije bilo zloupotreba, niti izmjena zakonskih rješenja samo zato što neko misli da to treba, a nema veze sa izvanrednim stanjem. Sve smo radili veoma pedantno, postigli maksimum u datim okolnostima i uradili dobar posao", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je svaki put uoči donošenja zapovijedi pribavila mišljenje predsjednika Narodne skupštine, te proširila procedure predviđene Ustavom s ciljem veće transparentnosti i odgovornosti predlagača rješenja.

Predsjednik Srpske je istaknula da je prakticirala slušanje objašnjenja predsjednika Vlade i resornih ministara u vezi s potrebama za donošenje i efektima zapovijedi, te da su svaki put bili prisutni i predsjednik Narodne skupštine, koji je i predsjednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja, te predsjednik Zakonodavnog odbora parlamenta.

"Kao predsjednik Republike mogla sam da donesem zapovijedi tako što pribavim samo mišljenje predsjednika Narodne skupštine, ali htjela sam da postoji rasprava i dijalog, a posebno međuinstitucionalno djelovanje kako nitko ne bi eventualno prisvajao određene stvari i uzurpirao ovlaštenja. Svi smo se ponašali krajnje odgovorno i oprezno. Nekada smo imali konzultacije i po nekoliko dana i procjenjivali situaciju", pojasnila je Cvijanovićeva.

Govoreći o kritikama poteza vlasti u Srpskoj koje dolaze iz opozicije, ona je istakla da je njima u protekla dva mjeseca bilo prilično dosadno jer nije bilo manifestacija koje su često pretvarali u cirkusne situacije.

"Iz tog razloga dolaze njihove kritike. Ne postoji prostor za razmišljanje da je neko bilo što uzurpirao ili prisvojio sebi neka prava. Naš Ustav je vrlo jasan i propisao je što i kada može da radi predsjednik Republike. Ovdje nema skrivenih namjera i planova, sve je otvoreno i dostupno javnosti i tu nisu postojale zloupotrebe", naglasila je Cvijanovićeva.