Podijeli članak

Blokada izbora Vijeća ministara BiH ne šteti Republici Srpskoj i ona u praksi može funcionirati i bez BiH, izjavila je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Ona je za "Večernje novosti" rekla kako je, godinu dana poslije izbora u BiH, RS jedina koja ima formirane institucije i normalno funkcionira, što, kako je podsjetila, nije slučaj ni sa BiH ni sa Federacijom BiH.

"Mi smo svoj dio posla uradili kada su izbori završeni. Institucije RS su uspostavljene. Sve funkcionira. Sada iz Sarajeva pokušavaju stvoriti sliku da je Srpska krivac za to što nije formirano Vijeće ministara i ne radi Parlament BiH. Kako da radi Parlament BiH, ako nemate formirano Vijeće ministara? Očiti, Sarajevu nije bitno funcioniranje BiH, ali ni europski put", kaže Cvijanović.

Ona je istaknula kako će odgovor RS na Deklaraciju SDA i na napad na integritet RS biti ustavan i legitiman.

"U Narodnoj skupštini RS u listopadu, usvojit ćemo zaključke koji će biti sublimacija stavova Srpske i analiza cjelokupne slike u BiH, sa svim devijacijama", precizirala je predsjednica RS.

Na pitanje da prokomentira špekulacije o svađi između nje i predsjednika SNSD Milorada Dodika, ona je istaknula kakonikada nije bila u svađi sa Dodikom.

"Nikada nisam bila u svađi sa predsjednikom Dodikom, niti ću biti! Bez obzira na sve pokušaje da se izvuče i pokaže kako navodno postoji neki remetilački čimbenik, odgovorno tvrdim kako toga nema u SNSD, na žalost opozicije", naglasila je Cvijanović.