Podijeli članak

Paljenje 'Ivanjskih krijesova' odnosno 'Svitnjaka' uoči Ivandana je stari narodni običaj koji vjernici katoličke vjeroispovijesti u Bosni i Hercegovini obilježavaju od davnina.

Tradiciju starih obićaja posebno čuvaju mještani Doljana kod Jablanice gdje je večeras gotovo ispred svih domova upaljena vatra uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja.

Tridessedmogodišnja Zdravka za Pogled.ba kaže kako ovaj običaj njeguje od kad zna za sebe.

„Paljenje Ivanjskih krijesova uvijek je bio doživljaj za djecu, koja bi skupljala grančice. To mi je kao djetetu uvijek bilo posebno pa sam prenijela i na svoju djecu. Danas smo u obitelji  pričali o ovome običajima s veliko radošću zapalili vatru uoči Ivandan", kazala je tridesetsedmogodišnja Doljanka za Pogled.ba.

U svim hrvatskim krajevima postojali su ivanjski običaji, najčešće vezani uz paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti."Ujutro rano prije nego što sunce izađe, prema tradiciji treba progaziti pepeo kako bi bile noge zdrave", pojasnila je šezdesetogodišnja Doljanka za Pogled.ba.Također je podsjetila da katolici iz BiH obično idu na hodočašće u Podmilačje u Jajcu, gdje se održava Centralna svečanost svetog Ivana u BiH.

Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Ivanjski krijesovi vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta.

Od starine ovi se običaji vežu uz 24. lipnja, kad je padao ljetni suncostaj, te je to bio najduži dan u godini. Kako je julijanski kalendar (365,2500 dana) bio nešto duži od tropske godine (365,2422 dana), astronomski se suncostaj pomicao svakog stoljeća za otprilike tri dana, što je zaustavljeno reformom kalendara pape Grgura XIII. i prihvaćanjem gregorijanskog kalendara. Otada ljetni suncostaj pada oko 21. lipnja. Ivanjske su svečanosti ipak u mnogim dijelovima Europe ostale vezane uz svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, te se vatra tradicionalno pali u noći na 23. lipnja.
 
Autor: D.G./Pogled.ba