Podijeli članak

Desetljećima prije Googlea, naše bake su imale mnoge trikove u rukavu zahvaljujući kojima je kuća bila uvijek čista i mirišljava, a njihova sposobnost da pretvore hranu u marljive proizvode za čišćenje i dalje je potpuno nevjerojatna.  Štapić vanilije su koristile kao prirodni osvježivač zraka, limunov sok za izbjeljivanje odjeće, ocat za čišćenje, a postoji još niz svakodnevnih namirnica i proizvoda s kojima su radile čuda, piše portal Country Living. 

Ali ono što su bake radile s ustajalom kriškom kruha je, u najmanju ruku, čudno, ali i najinteligentnije od svega navedenog.  Ustajalom kruhu su prvo odstranile korice potom su ga uvaljale u lopticu pri čemu je kriška bijelog ili raženog kruha postala prirodna gumica za brisanje.  Spužvasta supstanca je superzvijezda pri odstranjivanju mrlja sa zidova, tapeta, kuhinjskih ormarića i s drugih površina. U stvari, prije gumice za brisanje, izvorne gumice na grafitnim olovkama su zapravo bile vlažne loptice kruha.  - Gluten u kruhu upija prljavštinu i mrlje - piše Toni Hammersley u knjizi 'The Complete Book of Clean'.

- Kako bi očistili prljave i masne otiske prstiju nije poanta u trljanju kruhom o površinu. Otisak treba tapkati krušnom okruglicom i pripremite se - prljavi otisci prstiju će nestati.  Također, kruh se može upotrijebiti za upijanje prolivenih tekućina, kako bi se očistio mlinac za kavu, ispoliralo metalno posuđe i pokupilo razbijeno staklo s poda.  A kod kuhanja, stari kruh se može upotrijebiti za upijanje suvišne masnoće s površine juhe ili variva.

Također, ima sposobnost apsorpcije okusa zagorjelog iz juhe, gulaša i umaka. Uz sve nabrojano, treba napomenuti da za razliku od brojnih kupovnih proizvoda, kruh prilikom poliranja ili skidanja otisaka sa zida neće izgrebati površinu ili ukloniti boju, prenosi 24sata.hr.