Podijeli članak

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Moskvi s predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko o pitanjima međuparlamentarne suradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa.

Valentina Matvijenko rekla je da Rusija pažljivo pravi događaje koji se odvijaju u tom bh.entitetu i da je veoma zainteresirana za dalju suradnju, uključujući i onu na parlamentarnom nivou, priopćeno je iz entitetskog parlamenta.

- Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda - rekla je ona.

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Daytonski sporazum i da smatra "da je vrijeme da se ugasi Ured visokog predstavnika, da ode strani protektor i BiH konačno bude prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima", prenosi Fena.

Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne suradnje, trgovinskih i ekonomskih veza te istakao da RS ostaje čvrsto opredijeljena za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj suradnji, te povećanju broja studenata iz RS na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u RS, priopćeno je iz Narodne skupštine RS.