Podijeli članak

Na 4. Izvještajnoj sjednici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH konstatirano je da je, posredstvom 118 zaposlenih, oko 2616 volontera, Crveni križ Federacije BiH u protekloj godini dao veliki doprinos u pružanju pomoći stanovništvu BiH, poboljšanju zdravlja i socijalnoj zaštiti, te odgoju i edukaciji građana BiH.

"Ukupna procijenjena vrijednost pomoći i usluga pruženih građanima i zajednici je 3.000.000 KM, u kuhinjama Crvenog križa pripremljeno je i distribuirano 1.032.815 obroka za migrante, a zabilježeno je i 23.862 darovanih jedinica krvi ", navodi se.
 
Na sjednici su, između ostalog, prezentirani značajni rezultati postignuti u oblasti edukacije iz prve pomoći, javnog zdravstvenog prosvjećivanja, darivanja krvi, oblasti socijalne zaštite, kroz program kućne njege, kuhinje Crvenog križa i podršku povratnicima.
 
"Posebno značajne aktivnosti ostvarene su oblasti zbrinjavanja migranata koji su privremeno smješteni u kampovima IOM-a u BiH. Tamo su organizacije, prije svega, Crvenog križa grada Bihaća, Crveni križ USK-a i Crveni križ grada Mostara sa Stručnom službom u Sarajevu humanitarno zbrinuli (priprema i distribucija hrane, higijene, odjeće, obuće, opreme za kolektivni boravak, prve pomoći, psiho-socijalne podrške i td.) veliki broj migranata koji se nalazio na balkanskoj ruti ", ističe se.
 
Na Skupštini Crvenog križa FBiH usvojen je Izvještaj o radu s Financijskim izvještajem i Izvještajem Nadzornog odbora za 2018. godinu, Odluka o usklađivanju izbora i mandata u strukturi Crvenog križa Federacije BiH s izbornim procesom na nivou Nacionalnog društva BiH, kao i Okvirni plan obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa, prenosi Fena.
 
"Na sjednici su usvojeni zaključci vezano za pokretanje inicijative a izmjenama i dopunama Statuta Crvenog križa FBiH, kao i inicijativa prema Federalnom ministarstvu zdravstva za poboljšanje položaja višestrukih darivatelja krvi i članova njihovih užih obitelji tako da se oslobode participacije za troškove zdravstvenih usluga ", priopćeno je iz CK FBiH.