Podijeli članak

Čovjeku koji je umro tijekom rutinskog postupka hemodijalize sestra je umjesto fiziološke otopine ubrizgala medicinski benzin, potvrđeno je neslužbeno RTL-u Danas. 

Riječ je o tekućini medicinski benzin, pročišćenom benzinu. Otrovan je i zapaljiv poput običnog. U medicini se koristi za čišćenje i odmašćivanje kože i masnih i ljepljivih površina. 

Medicinski benzin je prozirna tekućina poput fiziološke otopine. Njime je sestra trebala očistiti kateter nakon hemodijalize da ga krv ne bi začepila i da bi, laički rečeno, bio spreman za drugi put. 

Odmah nakon primjene 62-godišnjem Antunu T. iz Štefanovca, kako navodi RTL, stalo je srce. Odmah se pristupilo reanimaciji, ali uslijedilo je zatajenje pluća i jetre i nije bilo spasa.

“On je duša od čovjeka, ako morate tražiti prijatelja, onda ste ga u njemu mogli naći”, rekao je jedan poznanik preminulog Antuna T.

Tijelo je sada na obdukciji. U bolnici su još u tijeku inspekcijski nadzori, a slučaj istražuje i policija nakon što je obitelj kazneno prijavila bolnicu. 

Ravnatelj bolnice Tomislav Novinščak je danas potvrdio da je pacijent umro jer je medicinsko sredstvo, koje se koristi u toaleti i njezi pacijenata, primijenjeno intravenskim putem u postupku u kojem nije trebalo.

“Ne radi se o dezinficijensu, nego o medicinskom sredstvu koje se primjenjuje kod toalete pacijenata i sličnih postupaka”, pojasnio je Novinščak.

“Bitno je naglasiti razliku u hemodijalizi između dva postupka koji se odvijaju pri kraju hemodijalize, a to su odvajanje pacijenta od hemodijalize, a potom toaleta i njega mjesta aplikacije”, rekao je ravnatelj bolnice.

O kakvom se točno sredstvu za toaletu pacijenta radi, pitali smo ravnatelja bolnice u Čakovcu dr. Tomislava Novinščaka.

“Ne mogu definirati kemikaliju jer je ona predmet istrage. Toksikologija se i radi da se vidi koje je sredstvo za toaletu pacijenta ubrizgano jer se za toaletu pacijenta koristi više sredstava, tako da ne mogu reći koje je to”, kazao je dr. Novinščak za Index.

Novinščak je izvijestio da je s preminulim pacijentom bila jedna medicinska sestra.

“Pacijent je bio u samoizolaciji, a postupak je proveden u prostorima koje bolnica već mjesecima ima za pregled, terapiju i sličnih takvih pacijenata. Bila je sama s pacijentom i provodila je dva postupka – odvajanje pacijenta od hemodijalize i toaletu”, rekao je ravnatelj.

Sestra nije suspendirana, već je na bolovanju i danas nije radila.

“Radi se o iznimnom događaju u našoj Županijskoj bolnici, koji ne pamtimo otkada sam ovdje, a mnogi moji kolege i dulje”, ustvrdio je Novinščak.

Poručio je da čakovečka bolnica radi kvalitetno i da pacijenti mogu biti sigurni i mirni.

“Na milijune postupaka godišnje, intervencija, medikacija, njege i skrbi, godinama se obavljaju na maksimalno moguć kvalitetan način”, rekao je.

U tijeku je inspekcijski nadzor Ministarstva zdravstva, a ravnatelj ne zna do kada će trajati.

“Sigurno je vrlo detaljan, precizan i zajedno s vama ću čekati njihove nalaze i njihovo konačno rješenje”, kazao je novinarima.

Predsjednik Povjerenstva za unutarnji nadzor u Županijskoj bolnici Čakovec Živko Mišević rekao je da su na sastanku konstatirali sve okolnosti i definirali razinu odgovornosti i stručne greške koja je napravljena.