Podijeli članak

Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, dodijelilo je u utorak u Zagrebu počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva BiH, akademiku Draganu Čoviću, priopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

 Počasni doktorat dodijeljen mu je na temelju izvješća Stručnoga povjerenstva za dodjelu počasnoga doktorata, u kojem se navodi kako akademik Čović neprijeporno zaslužuje i ispunjava uvjete za dodjelu počasnoga doktorata (honoris causa) zbog doprinosa jačanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, očuvanja hrvatskoga identiteta, promicanja demokratskih vrijednosti i afirmacije hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u Europi i svijetu.

Nakon što ga je rektor proglasio počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, akademik Čović se upisao u Knjigu počasnih doktora, te prigodnim govorom obratio uzvanicima.

Kazao je, između ostalog, kako će mu ovaj počasni doktorat, koji za njega predstavlja neponovljivu čast, poslužiti kao dodatno osnaženje da primarno služi čovjeku, te će svoje znanje i iskustvo bezrezervno i predano staviti u funkciju takve misije.

 Na kraju svoga obraćanja, akademik Čović je zahvalio svojoj obitelji, prijateljima, suradnicima i svima onima koji su mu pružili potporu svih proteklih godina.

 U povodu dodjele počasnoga doktorata, planirano je da akademik Čović održi predavanje pod nazivom "Euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i Republika Hrvatska", navodi se u priopćenju.