Podijeli članak

Zamjenik predsjedatelja Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović u iščekivanju najvećeg muslimanskog blagdana Bajrama poručio je da mir, blagostanje, radost i ljubav prema čovjeku postanu dostižan cilj za sve, kako bi mogli svjedočiti da svi sunarodnjaci islamske vjere provedu blagdan Bajrama u toplini svoga doma rasterećeni životnih iskušenja i neizvjesnosti.

- Dragi Bog povjerio nam je na čuvanje ovu prelijepu zemlju, a na nama je da je uredimo i ujedinimo kako bi funkcionirala na ponos njezinih svih naroda i građana. Želimo da i ovaj Bajram ispuni mnoga srca blagoslovom ljubavi i mira, te neiscrpnom željom za gradnjom društva blagostanja prožetog neraskidivim zajedništvom - naveo je Čović u čestitki.

Smatra da je svaki Bajram uvijek nova prigoda da iznova osnažimo osjećaj zajedničke brige za najosjetljivije, najizloženije i najranjivije, svjesni da socijalnu osjetljivost, osobito u ovome vremenu iskušenja, moramo sačuvati kao osnovno obilježje našega društva.

- To je i osnova funkcioniranja Bosne i Hercegovine, njezina supstanca, koju kao takvu možemo misliti samo ako ostanemo vjerni našim, već stoljećima čvrsto ukorijenjenim vrijednostima, koje su na svojevrstan način preslikane i u naš ustav koji govori o jednakopravnosti triju konstitutivnih naroda. U BiH je najuzvišeniji izraz svih tih vrijednosti koje baštinimo kao društvo - suživot - istaknuo je Čović.

Dodaje da se u prigodi Bajrama iskazuje bliskost prema bratu čovjeku, a u prvi plan stavljaju i oni najslabiji među nama i to "ne samo zato što to nalaže dužnost vjernika, već i neopisiva radost i ispunjenje koje donose osjećaji dužnosti, solidarnosti i suosjećanja, koje sve nas, pripadnike različitih vjera, stoljećima u BiH vežu u vjeri i zajedničkim nadanjima".