Podijeli članak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da BiH do kraja ožujka može imati izborni zakon koji će osigurati ne samo provođenje lokalnih izbora na najbolji mogući način, uključujući i Mostar, već i općih izbora 2022. godine.

 Izuzetno je važno da u Federaciji BiH u međuvremenu normalno funkcioniraju i izvršna i zakonodavna vlast - istaknuo je Čović i dodao da se Vlada Federacije, što se njega tiče, može odmah formirati.

Prema njegovim riječima, u FBiH je potrebno riješiti dva pitanja - reorganizaciju Vlade FBiH, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona.

- Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz veljače prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci - rekao je Čović za izdanje "Večernjeg lista" za BiH.

Govoreći o pitanjima koja Hrvati moraju riješiti s Bošnjacima, osim izmjene Izbornog zakona, koji je broj jedan i kojim se treba riješiti da jedan konstitutivni narod treba da bira vlastite političke predstavnike, predsjednik HDZ-a rekao je i da ova dva naroda moraju zajedno raditi na tome da BiH bude funkcionalna zemlja.

Druga stvar na kojoj moramo zajednički raditi odnosi se na to kako preurediti BiH da bi bila funkcionalna zemlja, da nam se ne bi dešavala repriza s Vijećem ministara da se, nakon 14 mjeseci, napravi dogovor, a sve je bilo jasno dan nakon izbora - smatra Čović.

Dodao je da se treće pitanje odnosi na euroatlantski put BiH, naglasivši da su Hrvati jedini koji su zainteresirani i za evropski put i za put u NATO.