Podijeli članak

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je u Istočnom Sarajevu nakon sastanka sa Miloradom Dodikom kazao da će ovakvih susreta biti mnogo češće.

- Primarno sam želio da se upoznam s odlukama koje su donijeli predstavnici RS u BiH jer smo danas imali Kolegij Doma naroda i zajednički kolegij. Sutra je Dom naroda i da vidimo kako u svemu tome razumjeti odnose koje imamo. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH, iako neke od institucija funkcioniraju prema nečijoj procjeni - kazao je Čović.

Naglasio je da nas je sve ovo u posljednjih godinu i po znatno udaljilo od svih integracijskih ambicija koje smo nekada imali.

- Jedan sam od rijetkih koji još vjeruju kako ovaj integracijski kapacitet postoji. Upoznao sam  Dodika s onim što radimo s partnerima kako bi se riješilo pitanje Izbornog zakona, kako bismo riješili pitanje da se lokalni izbori mogu organizirati konačno u Mostaru, te da na izborima koji će biti 2022. godine nemamo mogućnost negiranja konstitutivnosti legitimnog predstavljanja - napominje Čović.

Još jednom je ponovio da ćemo u vremenu koje je ispred nas morati nastaviti s komuniciranjem kako bi se našao odgovor za stanje u kojoj se BiH nalazi.

- Ja ću idućega tjedna imati sastanke s Radončićem i Izetbegovićem, sjesti s njima kao partnerima i vidjeti u kojoj mjeri ta partnerstva funkcioniraju, da li daju rezultat ili ne. U kojoj mjeri je sve to skupa smisleno, da bismo vidjeli kako se dalje ponašati. Bit će razgovora i sa predstavnicima međunarodnih institucija, a moj stav o određenom uplitanju međunarodnih čimbenika je poznat od ranije - dodao je.

Predsjednik HDZ-a smatra da će se stvari u BiH normalizirati kada zaživimo kao suveren prostor, bez uplitanja.

- Najbitniji je konsenzus oko svih pitanja, a ne da se ne zna tko koje pitanje rješava sa pojedinačnim istupima. Tu je naravno i pitanje legitimnog predstavljanja tri naroda - naglašava.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čović je istaknuo kako ne može nikako biti zadovoljan radom Ustavnog suda.

- Kako biti zadovoljni kada nemate legitimne predstavnike, kada su danas u Predsjedništvu dva bošnjačka predstavnika. Naravno da ne možete biti zadovoljni. Kako biti zadovoljan kada taj drugi bošnjački član dođe i smjeni sve veleposlanike koji su poslani u svijet mjesec dana ranije. Ali na nama je da sukladnu Ustavu sa partnerima to otklonimo - zaključio je.