Podijeli članak

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović danas je u zgradi Parlamentarne skupštine BiH održao druženje s novinarima.

Kako je rekao, nema određene teme o kojoj će razgovarati, a odgovarat će na pitanja koja mu postave novinari.

Novinari su ga pitali o aktualnim temama, a prvo pitanje bilo je reakcija na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i da li je moguće održati izbore naredne godine.

-U potpunosti podržavam ono što je HNS potpisao i, nažalost, BiH je izgubila svaku presudu u Strasbourgu i to nešto govori. Mislim da do kraja godine moramo imati prijedlog. Šteta što smo u ponedjeljak prolongirali sastanak sa SDA, a on će biti u idući četvrtak u Mostaru. Uvjeren sam da Izborni zakon treba promijeniti. Ono što ne bi bilo dobro, da na neki način izdvajamo iz zakonodavstva mogućnost što se sve radilo. Ustavnom sudu nitko ne može govoriti što će raditi. Mislim da će biti dovoljno vremena da se promijene stvari – rekao je Čović.

Dodao je da će njegov naglasak biti na SDA da poprave odnose.

-Nezamislivo je da Državni sud donese odluku, a da je vi ne primijenite. Isto tako ćete u Sudu u Strasbourgu naći tisuće odluka koje nikada nisu provedene. Moj stav je da pregovaramo i mislim da ćemo za dva mjeseca vratiti povjerenje – rekao je Čović.

Na pitanje šta ne funkcionira u Bosni i Hercegovini, Čović je rekao:

-Imate entitet koji funkcionira i koji ne funkcionira. Imate Vijeće ministara, koje radi ili ne radi. Po meni, ne bi trebalo raditi. Stvoreni su svi uvjeti da se formira Dom naroda i imat ćemo kolegij idućeg tjedna. Ne postoji nijedan razlog za neformiranje, osim koji mi izmišljamo. I prije smo imali situaciju da Vijeće ne funkcionira duže vrijeme, ali su funkcionirale druge stvari.

Novinari su Čovića pitali i zašto nisu na vrijeme popunjena mjesta u Ustavnom sudu.

-Nisam pretjerano upoznat s dešavanjima u Ustanvnom sudu, ali prvo se mora pitati VSTV, koji mora dati popis – rekao je Čović.

Pitali su ga i o Izbornom zakonom, kao i da Hrvatska preuzima Vijeće Europe pa koliko to BiH može iskoristiti.

-Naš prioritet je riješiti ključne odredbe, koje se moraju mijenjati. Tu postoji lepeza tehničkih pitanja koja se moraju riješiti, ali po meni su ona sekundarna. Pitanje je kako se zaštititi od zloupotreba i sada je vrijeme o tome razgovarati. S te strane vidim samo tehnička pitanja. Na drugo pitanje, moram vas pitati šta podrazumijevate pod “odnosima BiH i Hrvatske”. Znam da danas imamo izražen problem s granicom i u posljednje vrijeme se isticalo to odlaganje otpada i problem imovine. Institucije Hrvatske to mogu lako riješiti, ali mi se moramo pozabaviti time. Problem je kako donosimo neke odluke. Što se tiče predsjedavanja Hrvatske, to je izuzetna šansa za BiH. Zemlja koja predsjedava, neće se baviti sobom, ali može itekako BiH. Hrvatska može dati doprinos i bilo bi neodgovorno da BiH ne iskoristi to. Jedini uvjet kako bi otvorili pregovarački proces jeste formiranje vlasti – kaže Čović, prenosi Avaz

Opet se dotakao Mostara te je naglasio da “nikada neće staviti svoj potpis tamo gdje se dijeli grad”.

-Što se tiče Vijeća ministara, po meni ga treba napraviti odmah – kaže Čović.

Što se tiče sastanka sa SDA, novinari su pitali kada će se tom sastanku pridružiti i SNSD.

-Moguće je da napravimo idućeg tjedna, odnosno 14. studenog, moguće je da bude zajednički kolegij, gdje bi bio Milorad Dodik, pa možda i Šefik Džaferović. Treba sjesti i pokušati naći rješenja. To bi trebalo sve biti do polovine idućeg mjeseca – kaže Čović.

Da li ima nekih novih pokušaja sporazuma sa Međunarodnom zajednicom s obzirom na to da su članovi Predsjedništva jučer bili na večeri s Federicom Mogherini, bilo je jedno od pitanja.

-Nikoga nije briga za Bosnu i Hercegovinu i nitko neće da se bavi nama, jer nećemo mi prvi to da radimo. Europska unija ima preča posla. Kada mi nećemo da se bavimo sobom, zašto bi se oni bavili nama? Svu svoju pažnju ću posvetiti tome da BiH u petom mjesecu bude sa Sjevernom Makedonijom u konkurenciji – kaže Čović.

Dotakao se Čović i teme “Aluminij”. Novinari su ga pitali ima li ikakve odgovornosti.

-Hrvatska demokratska zajednica nikad nije imala odgovornost. Evo, već 15 godina nitko se iz HDZ-a nije pitao, mada neki kažu da smo trebali. Ono što je problem jeste da je “Aluminij” strateška firma. Danas se privode kraju razgovor s biznismenima i vidjet ćemo šta će biti. Primarni problem je kako osigurati električnu energiju. Procjena je da se struja iznad 35-45 eura ne može plaćati ako želite profitirati. Danas se struja plaća oko 60 eura. Mislim da će Federacija imati strateški interes prema tom partneru.

Pitali su novinari i detalje sastanka s Lajčakom.

-Dosta dobar, čak i privatan sa njim imam. Dotakli smo se sa suštinskim problemima BiH. Rekao sam mu o problememima i on kaže da što prije trebamo formairati vlast. To nije čovejk koji razmišlja lokalno – rekao je Čović.

Što se tiče ANP-a Čović je pitao da li je itko znao išta o tome dok se nije digla bura.

-To je izmišljena kategorija. Mi smo prvi na spisku koji će se pridružiti NATO-u. Svi smo za NATO put, ali svi izmišlju i prave probleme. Mislim da je prevažan naš odnos prema NATO savezu. Vrlo precizno se govori o NATO-u. Zašto danas netko uvjetuje neim posebnim dokumentom, ili tobože, da se mora poštivati Ustavni zakon. ANP je poslužio kao igra. Koliko god NATO bio fleksibilan, sigurno nam neće dati zeleno svjetlo. Sve stranke su bile zainteresirane za NATO, pa onda su u sedmom mjesecu prošle godine krenule političke igre – kaže Čović,prenosi ero.tel