Podijeli članak

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i Hrvatske demokratske zajednice, obratio se medijima nakon sjednice Predsjedništva HNS-a održane u Mostaru.

Čović je kazao da se na sjednici razgovaralo o pojedinačnim razgovorima oko formiranja vlasti, o Izbornom zakonu BiH, nadolazećim lokalnim izborima, te o aktuelnoj političkoj situaciji.

Odgovarao je i na novinarska pitanja, od kojih je jedno bilo vezano za nadmudrivanja je li Program reformi BiH Godišnji nacionalni program ili nije.

"Opet je nekome stalo da se prepucava. Nadam se da to neće uticati na buduće odluke i da će sutra Zoran Tegeltija biti imenovan za mandatara Vijeća ministara i da će idući tjedan na Zastupničkom domu dobiti taj mandat. Ja sam optimističan da ćemo mi to završiti taj proces do 15. ili 20. prosinca. Dogovor je da dokumenta nema u javnosti dok se ne uspostavi novo Vijeće ministara. Ne mislim da je bilo niti dobio, niti izgubio. Dobila je BiH i institucije BiH koje 13 mjeseci čekaju da se uspostavi vlast. Da će se išta spektakularno promijeniti, neće", kazao je.

Upitan je li BiH u MAP-u, pošto se oko toga ne slažu članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić, Čović je odgovorio:

"A što ako jeste, a što ako nije. Mi se nalazimo u poziciji da se moramo boriti za svoje mjesto na našem euroatlantskom putu. Ja sam bio uvjeren da ćemo MAP aktivirati prošle godine i dobiti kandidatski status. zato sam danas opet optimističan ako ovo Vijeće napravimo, a napravit ćemo ga, da pokušamo u petom mjesecu biti na stolu u vrijeme predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Da li smo bliže ili dalje od procesa? Mi smo u njemu. Sve relevantne odluke koje su donesene na NATO putu vrijede. Hoćemo li ikada ući u NATO, to ovisi od institucija BiH. Hrvatska strana tu nema dvojbi, srpska ima i to će se uvažavati", istaknuo je.

Čović je kazao kako će kandidati HDZ-a za državne ministre biti poznati nakon konzultacija sa Tegeltijom, te dodao da sa partnerima na federalnoj razini razgovora o izmjenama Izbornog zakona i kako reorganizirati Vladu Federacije BiH.