Podijeli članak

Predsjedatelj  Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović je nakon sjednice Zajedničkog kolegija oba doma državnog parlamenta izjavio novinarima da je atmosfera koju su imali bila više nego dobra te smatra da idu u dobrom pravcu kada je u pitanju uspostava Vijeća ministara BiH, odnosno rad Parlamentarne skupštine BiH.

On je ohrabren načinom kako su danas radili kad je u pitanju priprema njihovih narednih aktivnosti, te da su sve točke dnevnog reda koje su imali formalno završene.

- Jedna od stvari je i to da ćemo vjerojatno u petom mjesecu biti domaćini senata parlamentarnih skupština Europe - najavio je Čović.

Kazao je da je njegov optimizam u duhu razgovora koje vode u posljednje vrijeme. - Čini mi se korak po korak da mi lagano sustižemo nešto što stoji već 13 mjeseci ispred nas, da imamo puninu rada Parlamentarne skupštine i Vijeće ministara u novom sazivu - naveo je Čović.

Najavio je da će sutra u Mostaru biti održani razgovori izaslanstva HDZ-a BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

- Vjerujem, ako to sve bude kako je planirano, da vrlo brzo imamo sastanak predstavnika tri političke opcije, čime bi formalno trebali završiti ovu priču - kazao je Čović. Čini mi se, dodao je, da bi atmosfera povjerenja koja se gradi trebala u konačnici dati rezultate "jer mislim da je ovo stanje neodrživo dalje ovako, mislim da nikome ne odgovara“.

Upitan da prokomentira inicijativu SDS-a i PDP-a za sazivanje sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi bile formirane komisije i bio deblokiran rad parlamenta, Čović je kazao da su sve inicijative legalne i legitimne ako su u duhu Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, jednog ili drugog doma.

- Ako mi uradimo svoj posao kako smo dogovorili, onda sam sasvim siguran da neće biti potrebe za bilo kakvim inicijativama te vrste, odnosno duboko sam uvjeren da imamo sve preduvjete da završimo ovaj ciklus i da uspostavimo izvršnu, a time i zakonodavnu vlast - naveo je Čović.

Predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić je kazao da svaki sastanak, a posebno dijalog je najbolji način i jedini pravi model u BiH da se dođe do rješenja.

- Zbog toga, svaki sastanak poput ovoga jeste nešto što  budi dodatnu nadu i optimizam da ipak korak po korak dolazimo do rješenja - kazao je Zvizdić. Odgovarajući na pitanje što misli o inicijativi SDS-a i PDP-a za sazivanje sjednice Zastupničkog doma na kojoj bi bile formirane komisije i deblokiran rad parlamenta, odgovorio je da je svaka inicijativa koja ide u pravcu deblokade rada Zastupničkog doma PSBiH dobrodošla.

Po njegovim riječima, službeni stav Stranke demokratske akcije u vezi s tom inicijativom jeste da će je podržati kada prođe potrebne poslovničke i druge važeće procedure.

- Kada prođe potrebne procedure, rezultat tih procedura i realizacija tih procedura je održavanje sjednice. U idućim danima ćemo,  u skladu s procedurama, u ovisnosti od toga što inicijatoru budu htjeli, hoće li tražiti redovnu ili će tražiti hitnu sjednicu, i organizirati sjednicu, u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma PSBiH - kazao je Zvizdić.

Večernji list