Podijeli članak

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i HSP-a BiH, koje su predvodili predsjednici dr. Dragan Čović i Stanko Primorac. 

Na sastanku je bilo riječi o aktualnim političkim prilikama u BiH s osvrtom na suradnju ove dvije stranke. Razgovarano je i o zajedničkom djelovanju i aktiviranju zajedničke suradnje HDZ-a BiH i HSP-a BiH. 

Ocijenjeno je kako će trenutni dogovor o suradnji dvije stranke još više i snažnije produbiti i vezati u punu koordinaciju jačanje pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Stranačka izaslanstva su se složila kako kroz promjene Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine treba doći do pravednijeg i funkcionalnijeg državnog uređenja u kojem će Hrvati biti Ustavno, a ne deklarativno, jednakopravni s ostala dva naroda.

Zaključeno je kako je žurno potrebno usvojiti model koji bi Hrvatima osigurao da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda, te eliminirati mogućnost preglasavanja Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. 

Izaslanstvo HSP-a BiH također je dalo potporu dr. Draganu Čoviću u nastojanjima koja se provode kroz Hrvatski narodni sabor (HNS), pri rješavanju pozicije hrvatskog naroda. 

Osim aktivnim sudjelovanjem u Predsjedništvu, HSP BiH dati će svoje predstavnike i u odbore Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora. 

Izaslanstva su izrazila uvjerenje da je ovo početak dobre i uspješne suradnje, stoji u priopćenju Ureda za informiranje HDZ-a BiH.