Podijeli članak

Delegacije SDA i HDZ-a BiH, predvođene predsjednicima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, održale su danas sastanak u Sarajevu.

Prema riječima Čovića, razgovarali su o Izbornom zakonu i dogovorili da započne proces traženja rješenja, navodi dnevni. avaz. 

- Dogovorili smo da otpočnemo proces traženja rješenja i ja se nadam da i ovaj trenutak, dok mi sjedimo ovdje, naši ljudi koji su zaduženi za to raspravljaju o tome i vjerujem da ćemo napraviti jedan precizan plan kako da ove dvije stranke, ja se nadam do kraja idućeg tjedna, mogu ponuditi neka rješenja kao jedan zajednički sadržilac našeg rada pa da onda eventualno uključimo sve druge koje treba uključiti da bi ovakav zakon dobio promjene u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Čini mi se da i dalje klima i nivo koji gradimo ka tom povjerenju, ili kako neko kaže otopljavanju odnosa dosta dobra i mislim da ćemo nastaviti u tom duhu i dalje – rekao je Čović. 

Prema riječima Izetbegovića, dat je rok od dva tjedna da se pokuša kreirati rješenje. Nakon toga će, kako je naveo, biti uključeni i koalicioni partneri SBB i DF.

- Dali smo sebi jedan rok od dva tjedna, 15 dana, za rješenje implementacije dva suda: suda iz Strazbura i ovog našeg Ustavnog suda BiH. Cijenimo da ima mogućnosti da se postigne dogovor. Kada napravimo jedan okvir tada ćemo uključiti i koalicione partnere SBB i DF. Ja sam tako dogovorio s njihovim predsjednicima da jedan okvir prvo napravimo, jedan plan, a zatim ako uspijemo s njima postići dogovor, a mislim da ima šanse, da idemo dalje u proceduru unutar Parlamentarne skupštine – rekao je Izetbegović, navodeći kako su posebno zainteresirani za provođenje presuda Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, te smanjenje mogućnosti blokada u Domu naroda FBiH.

On je kazao i kako su imali sastanak i s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem te da bi sljedećeg tjedna mogao biti završen prijedlog o novim ministarstvima.

Kada je riječ o formiranju vlasti na državnom nivou, Izetbegović je naveo kako se dogovor ne može postići bez treće strane.

Inače, u Mostaru će se sutra sastati delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a, s liderima stranaka Draganom Čovićem i Milorad Dodik na čelu.