Podijeli članak

Specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Matthew Palmer, veleposlanik SAD Eric Nelson , šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Johann Sattler, visoki predstavnik Valentin Inzko, šefica Misije OSCE-a u BiH, veleposlanica Kathleen i otpravnica poslova Veleposlanstva Velike Britanije Ruth Wiseman sastali su se danas s predsjednicima SDA i HDZ-a BiH  Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Razgovaralo se o potrebi hitnog održavanja izbora u Mostaru. 

- Svi prisutni složili su se da se građanima Mostara predugo uskraćuje pravo glasa i da je potrebno poduzeti hitne korake kako bi građani ovog grada mogli glasati na općinskim izborima naredne godine - priopćeno je iz Veleposlanstva SAD u BiH. 

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u svojoj presudi o izborima u Mostaru jasno je stavio do znanja da je Parlament odgovoran za rješavanje ovog zastoja. Kao dvije stranke koje su značajno zastupljene u Parlamentu i koje imaju snažnu bazu u Mostaru, SDA i HDZ BiH imaju posebno važnu ulogu u pronalaženju politički prihvatljivog rješenja koje se može pretvoriti u zakon prije raspisivanja izbora u svibnju 2020. godine. 

- Na ovom sastanku, predstavnici međunarodne zajednice izrazili su spremnost da podrže inicijative, vođene na lokalnom nivou, kojima se nastoji doći do kompromisnog rješenja kojim bi se građanima Mostara ponovo osiguralo pravo da glasaju, kojim bi se odgovorilo na kršenja utvrđena presudama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i kojim bi se Mostar održao kao jedinstveni, multietnički grad - priopćeno je iz Američkog Veleposlanstva.