Podijeli članak

Iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH reagirali su na navode da je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom. Reagiranje hrvatskog člana Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:  

"Zbog nekorektnog i neprofesionalnog izvještavanja dijela medija u BiH, a u vezi s informacijom da je hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović odbio podržati Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i ostalim iznesenim neistinitim tvrdnjama, želimo poslati svoj demanti na objavljene tekstove. U potpunosti odbacujemo medijske navode u kojima se iznose neistinite, nepotpune, neutemeljene i tendenciozne informacije. 

U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na te navode, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje čiji je cilj zadržati status quo i napraviti kaotične političke odnose, koji bi produbili etničku distancu i unijeli nemir u bh. društvo, kako bi se onemogućio bilo kakav dogovor u vezi s euroatlantskom perspektivom BiH. Stoga postavljamo pitanje zašto je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović čekao baš da na ovaj način i sada zloupotrijebi i eksponira to pitanje, bez ikakve prethodne pripreme i suprotno dosadašnjoj praksi rada triju članova Predsjedništva BiH, baziranog na uzajamnom uvažavanju, korektnom odnosu i donošenju odluka konsenzusom. 

Time je zloupotrijebio ne samo instituciju Predsjedništva nego i vjerske osjećaje građana islamske vjeroispovijesti, s krajnjom namjerom da se izazovu tenzije i prodube kontroverze o ovom iznimno važnom pitanju. Informacija o navodnom odbacivanju Ugovora s Islamskom zajednicom je objavljena dok je sjednica Predsjedništva BiH još bila u tijeku, što je presedan koji ukazuje na zlouporabu državnih institucija i medija u cjelini. 

Pozivamo nadležna tijela da se provede žurna istraga o tome tko je i na koji način plasirao neistinite informacije u javnost, čime je grubo narušena sigurnost i dignitet Predsjedništva BiH te članova Predsjedništva BiH. Konkretni navodi da je hrvatski član Predsjedništva BiH iznio zamjerke u vezi s poslovanjem Islamske zajednice, zapošljavanjem u njezinim institucijama, arhivom, vakufskom imovinom su apsolutno netočni, kao i ostali navodi koji se odnose na specifične islamske obrede i obveze, poput džuma-namaza, hadža ili kurbana, sehura ili iftara za vrijeme ramazana te nošenja marame. 

Sporazum s Islamskom zajednicom će biti zaključen čim se ispune svi formalni zakonski i Ustavom predviđeni uvjeti te zadovolje standardi koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo, a za to je potrebna potpuna suradnja i otvorenost sva tri član Predsjedništva, uključujući i bošnjačkog. 

Ured hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra da Ugovor s Islamskom zajednicom, kao i preostala dva ugovora s Katoličkom i Srpskom pravoslavnom Crkvom samo mogu doprinijeti boljem razumijevanju i suživotu vjernika. Međutim, ovakve tendenciozne namjere da se krivnja prebaci na druge, te na vrlo grub i maliciozan način tražiti krivca u drugome, sigurno neće doprinijeti relaksaciji odnosa triju naroda u Bosni i Hercegovini".

Ivanić: Previše politizacije i premalo iskrenosti

Mladen Ivanić je nakon sjednice poručio da je predlagač unaprijed znao da neće dobiti neophodnu podršku.

"Očito je nekome potreban sukob, a taj netko mora biti svjestan posljedica", rekao je član Predsjedništva BiH iz RS-a.

Naglasio je i nekoliko detalja u sporazumu koji su po njemu sporni.

"Stajalo je tamo čitav niz stvari, naprimjer liječnik koji operira bi, ako bi se to prihvatilo, napustio operaciju da bi išao na džumu. Moj prijedlog, koji su oni prihvatili pa sad odustali, bio je da se kaže da Bosna i Hercegovina neće ometati pravo na džumu. To je samo jedan primjer, a takvih je desetak stvari. Ja sam recimo predlagao i da nećemo garantirati pravo nošenja tradicionalne opreme nego da nećemo sprečavati i da će to biti korišteno u skladu sa zakonom", rekao je između ostalog Ivanić.

Upozorio je da, prema njegovom mišljenju, u cijeloj priči ima "previše politizacije i malo iskrenosti".

Izetbegović: Preglasavanje o veoma važnoj temi

Kako piše Klix, vidno razočarani Izetbegović novinarima je nakon sjednice rekao da je preglasavanje uslijedilo o veoma važnoj stvari i da se na ovaj način muslimanima u BiH moglo pokazati da imaju podršku druga dva naroda.

"Ja sam se sve ovo vrijeme trudio da postignemo neki dogovor, neke modifikacije da se usvoje. Gospodin Ivanić je u jednom momentu bio postigao dogovor i osobno kontaktirao s Rijasetom i reisom. Čović je zatim odbio i taj modificirani prijedlog tako da je meni na kraju preostalo da predložim integralni prijedlog Vijeća ministara star 2,5 godine", kazao je Izetbegović.