Podijeli članak

Kraj godine, kao i njezin veći dio, obilježilo je podizanje napetosti, od manipulacije s podnošenjem zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije, blokada europskoga puta i reformi, izmišljanja razloga za zadržavanje sadašnjeg statusa i nedonošenje izmjena Izbornog zakona, do presude Haaškoga suda koju se odmah pokušalo staviti u dnevnopolitički kontekst.

Dragan Čović je u drugom dijelu godine preuzeo predsjedanje Predsjedništvom BiH, kada je fokus ponovno pokušao usmjeriti prema dvama ciljevima - izmjeni Izbornog zakona i približavanju EU.

- Čini mi se kako je godina bila preizazovna, puna dinamike i negativne energije. Osobito u posljednjih pola godine, i to u svakom dijelu funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti.

No, kada bismo sve skupa zbrojili, mislim da ćemo je dobro završiti s obzirom na to kakvi su se procesi odvijali. Neki će odmah prokomentirati kako su parlamenti na razini države i entiteta donijeli malo zakona.

Ali, iskreno, moglo bi nam se dogoditi da, uz malo ozbiljnosti dvoje, troje ljudi u Vijeću ministara BiH, na Mehanizmu koordinacije ispunimo sve što imamo pred sobom glede europskih integracija do kraja ove godine, piše Večernji list.