Podijeli članak

Slanjem u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o javnom RTV sustavu kojeg je izradio Hrvatski narodni sabor (HNS) konačno će na dnevni red biti stavljeno jedno od gorućih pitanja za koje predstavnici hrvatskog naroda u Parlamentu BiH kažu kako se kroz navedeni prijedlog zakona može riješiti na zadovoljstvo svih.

Ovaj prijedlog, naglasio je u razgovoru za Dnevni list Bariša Čolak, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH, visoki dužnosnik HDZ-a BiH i predsjednik Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a, uvažava  Ustavom zajamčena načela o pravu na informiranje na vlastitom jeziku, donosi novi ustroj kroz koji će i Hrvati dobiti servis na vlastitom jeziku te u konačnici detaljno i učinkovito rješava pitanje financiranja javnog RTV sustava čime bi se izašlo iz brojnih nagomilanih problema u kojima se trenutno nalazi javni servis.

Čolak je pojasnio kako Prijedlog zakona treba proći nadležna povjerenstva, a nakon toga se očekuje kako će se naći na dnevnom redu zasjedanja Doma naroda državnog Parlamenta prije ljetne stanke. Na naše pitanje kakva su mu očekivanja glede usvajanja ovog zakonskog prijedloga Čolak je istaknuo kako vjeruje da će Hrvati imati podršku za ovo zakonsko rješenje iz prostog razloga što ono stavlja u potpuno isti položaj sva tri naroda i građane.

Ustavna načela

Naglasivši kako Prijedlog zakona o RTV sustavu nikoga ne ugrožava, on je jasno ukazao na ustavna načela kojim se HNS vodio prilikom izrade ovog prijedloga, poručivši kako je riječ o natkrovljujućem načelu Ustava BiH kojima je Ustav svakom od konstitutivnih naroda dao status naroda iz kojeg proistječe demokratska i legitimna vlast te ih priznao kao zasebne kolektivitete/javnosti i priznao im jednaka prava u svim područjima i segmentima društvenog, političkog, kulturnog, medijskog i javnog života. Tako bi kroz ovo rješenje Hrvati imali mogućnost ostvariti svoje ustavno pravo na jezik i kulturu.

S druge strane, Čolak je napomenuo i kako Prijedlog zakona uvažava i ustavno uređenje BiH, pa je tako kroz njega definirano šest specifičnih javnosti. Tri se odnose na tri naroda, dva entiteta su dvije javnosti te tu su i građani, odnosno državljani BiH na cijelom prostoru kao još jedna javnost.

Čolak je pojasnio i kako je HNS-ov Prijedloga zakona razradio i način financiranja javnog RTV sustava kroz marketing i pristojbe te bi na taj način došlo do financijske stabilizacije i dugoročne održivosti javnog RTV sustava. Zbog svega navedenog on smatra kako ne postoje razlozi zbog kojih bi kolege iz drugih naroda odbili ovo zakonsko rješenje koje s jedne strane samo potvrđuje ono što je Ustavom zajamčeno i stavlja u isti položaj sva tri naroda i građane, a s druge donosi i učinkovit sustav financiranja.

Pitanje Izbornog zakona

Čolaka smo zamolili i za komentar vezan uz situaciju oko Prijedlog izmjena izbornog zakona za koje je Ustavni sud nedavno odlučio kako isti ne povrjeđuje vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Čolak je kazao kako je takva odluka bila očekivana jer HNS-ov Prijedlog  uistinu ne povrjeđuje interese bilo kojeg naroda pa tako ni bošnjačkog.

Osim ako je taj interes, dodao je, da bošnjačke političke stranke i dalje mogu birati pet-šest Hrvata u Dom naroda. Pritom se osvrnuo i na odluku Ustavnog suda koji je stavio izvan snage dvije odredbe Izbornog zakona koje govore o popunjavanju federalnog Dom naroda te je naglasio kako to jasno pokazuje da se izborni rezultati na izborima 2018. godine neće moći implementirati ukoliko se na vrijeme na donesu promjene Izbornog zakona. Stoga očekuje kako će prijedlog HNS-a uskoro ponovno u parlamentarnu proceduru, kazavši kako on donosi pravedno rješenje koje je ugrožava nikoga, a Hrvatima omogućuje izbor svojih legitimnih predstavnika.

Servisi

Prijedlog HNS-a predviđa pet organizacijskih jedinica. U okviru toga BHRT 1-Javni servis u okviru BHRT-a sa sjedištem u Sarajevu program bi emitirao na jezicima sva tri konstitutivna naroda te bi obuhvaćao programske sadržaje namijenjene najširoj publici, svim javnostima i svim građanima u BiH. RTV FBiH 1 – Javni servis u okviru BHRT-a sa sjedištem u Sarajevu program bi emitirao u pravilu na bosanskom jeziku i s programskim sadržajima koji afirmativno konotiraju i reproduciraju nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka u BiH. Istodobno, RTV FBiH 2 – Javni servis u okviru BHRT-a sa sjedištem u Mostaru program bi emitirao u pravilu na hrvatskom jeziku i s programskim sadržajima koji afirmativno konotiraju i reproduciraju nacionalni i kulturni identitet Hrvata.

RTRS -entitetski Javni servis RS-a sa sjedištem u Banjoj Luci program bi emitirao u pravilu na srpskom jeziku i s programskim sadržajima koji afirmativno konotiraju i reproduciraju nacionalni i kulturni identitet Srba u BiH.