Podijeli članak

Izaslanik u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH) izjavio je da dok god BiH ima strane suce i Ured visokog predstavnika (OHR) ne može govoriti o izgrađenosti institucija i suverenosti, te da ne zna zbog čega kod onih koji tvrde da se najviše zalažu za državu BiH postoji strah od toga.

Čolak ističe kako u BiH mora postojati dijalog da bi se izašlo iz situacije stalne krize koja samo mijenja oblik.

- Potrebno je što prije sjesti i pokušati postići dogovor u vezi sa izmjenom zakona o Ustavnom sudu BiH. U Ustavu BiH piše da istekom roka od pet godina od imenovanja prvih stranih sudaca koje je u Ustavni sud BiH imenovao Europski sud za ljudska prava, Parlament BiH može drugačije riješiti imenovanje stranih sudaca u Ustavni sud BiH - istaknuo je Čolak. On smatra kako se to pitanje može riješiti donošenjem zakona u Parlamentu BiH.

- Ovaj dio o stranim sucima može se riješiti zakonom. Čude me izjave pojedinih dužnosnika i stranaka iz Sarajeva koji tvrde da se to ne može riješiti i da je potrebno mijenjati Ustav BiH. To nije točno. Može se riješiti ako ima političke volje - istaknuo je Čolak koji je dugo godina obavljao i dužnost ministra pravde BiH.

On je podsjetio kako je Europska komisija rekla da u reformi Ustavnog suda BiH poseban naglasak treba staviti na strane suce, dodavši da se i kroz te preporuke treba tražiti rješenje.

Čolak nije želio komentirati prijetnje pojedinih međunarodnih dužnosnika srpskim predstavnicima i svima koji podržavaju prijedloge u vezi sa reformom Ustavnog suda BiH.

- Kada je riječ o institucijama, mi se ponašamo na način da trebamo graditi institucije. Treba podržavati ono što piše u Ustavu BiH i zakonima i u tom smislu nastojati da popravljamo stvari - poručio je Čolak.