Podijeli članak

"Proizvodnja hrane ili ljekobilja po standardima organske proizvodnje mora naći svoje mjesto na tržištu i to je jednostavno budućnost", izjavila je Aleksandra Kravić koja je a grupom žena 2012. godine osnovala udruženje „Hercegovka“, čiji je cilj ohrabriti veće sudjelovanje žena u različitim procesima u Nevesinju i široj regiji, piše Biznis.ba

Aktivnosti koje su provodili, kako je dodala, vezane su za osnaživanje žene na selu i iz toga je krenulo i veće uključivanje u organiziranje poljoprivredne djelatnosti i stavljanje žene u centar pažnje u tom sektoru. 

Radili su zasad uzgoj lavande, zatim melise, a onda su nabavili opremu za preradu tih kultura.

Surađivali su s međunarodnim i domaćim donatorima koji su prepoznali njihov trud, pa su onda od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS dobili destilator za proizvodnju eteričnih ulja.

"Zatim je došla na red i suradnju s USAID/Sweden FARMA II projektom kroz koju smo osigurali nabavku sušare. Time je zaokružen proces prerade kako zasada, tako i samoniklog bilja i šumskih plodova, te prerade četinara. Sve više žena se uključivalo u proces kako su naši kapaciteti rasli", dodala je Kravić.

S obzirom da udruženje ne može samostalno izaći na tržište plasman robe vrše preko pojedinih tvrtki koje se bave eteričnim uljima i proizvodnjom ljekobilja. U sljedećem razdoblju pokreću i plasteničku proizvodnju rajčica nakon dobrih rezultata koje su napravili kroz pilot projekat vezano za sadnju i uzgoj ove kulture. Kada je riječ o suradnji s USAID/Sweden FARMA II projektom, Kravić naglašava potrebu razvoja prerade, jer se kroz ulaganje omogućava veća isplativost rada u poljoprivrednom sektoru.

Napomenula je da im je USAID/Sweden FARMA II projekat kroz nabavku sušare puno pomogao da zaokruže proces i samostalno rade preradu.