Podijeli članak

Tagovi

Zemlje članice EU mogu do sutra u podne da se pisanom procedurom izjasne o popisu zemlja za koje bi od 1. srpnja trebalo da prestane da vrijede restrikcija putovanja u Schengen, saznaje Tanjug u Brusselsu.

Zemlje članice prošlog tjedna sastavile su "nacrt liste" od 15 zemlja, među kojima je i Srbija, čiji građani bi trebalo od 1. srpnja da mogu nesmetano da prelaze granice EU.

Ako se do sutra u podne nijedna od 27 članica EU 27 ne izjasni protiv, popis će se smatrati usvojenom.

U Europskoj komisiji navode da su oni "dali svoje preporuke" o kriterijumima koji se odnose na zdravstvenu situaciju u trećim zemljama, koja bi trebalo da bude "slična ili bolja" kao u EU, mogućnost održavanja mjera zaštite tokom putovanja i reciprocitet za putovanja građana iz EU u treću zemlju.

U Komisiji su predložili da se među prvima na listi nađu zemlje zapadnog Balkana, obrazlažući to i bliskim odnosima i integracijskom politikom EU s regionom.

Na preliminarnom popisu od zemlja regije našle su se samo Srbija i Crna Gora, uz Alžir, Australiju, Kanadu, Gruziju, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruandu, Južna Koreju, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kinu.

Albanija, BiH, Sjeverna Makedonija i Kosovo su prema podacima do 15. lipnja  imale više od 25 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Prosjek u EU 27 za taj period je 13 registriranih slučajeva COVID-19 na 100.000 stanovnika.

Srbija je u datom trenutku bila na 20 inficiranih na 100.000 stanovnika uz tendenciju porasta.

U EU navode da će ovaj popis biti ažuriran svaka dva tjedna u skladu s najnovijim epidemiološkim podacima.