Podijeli članak

Bošnjački mediji već duže vrijeme Selmu Cikotića prezentiraju kao sveučilišnog profesora i najvećeg zagovornika ulaska BiH u NATO. Tako su mediji danas pustili Cikotića, kao stručanjak za vanjsku politiku, da drži predavanje Miloradu Dodiku koji je najavio kako će informirati američkog predsjednika Donalda Trumpa o tome što kadrovi američke administracije rade u Bosni i Hercegovini. 

Cikotić kaže kako je teško povjerovati da bi američki predsjednik uzeo pročitati pismo nekoga tko je pod sankcijama SAD-a.

- Ako bi i uzeo, što bi učinio i veliki broj vrlo kvalificiranih i ozbiljnih pripadnika američke administracije, onda bi mu jasna slika bh. političke scene postala još jasnija, a bojim se i komičnija - smatra Cikotić. 

Dodao je da "administracija SAD-a, pa i sam američki predsjednik, u međunarodnim odnosima cijene druge onoliko koliko ti drugi cijene Ameriku, i posebno sami sebe". 

- Budući da administracija SAD-a iz više izvora, poznaje situaciju u BiH znatno bolje od predsjednika Dodika, onda bi Dodik svojim pismom, vlastitu apsurdnu poziciju učinio još apsurdnijom - pokušaj da se metode kojima se ostvaruje poguban uticaj na političke, društvene i medijske strukture RS-a koristi u ostvarivanju uticaja na dobro upućene pripadnike američke administracije bi dodatno pojačao distancu prema Dodiku - kaže novopečni stručnjak za američku politiku. 

Bilo bi pristojno od novinara koji na ovakav način promoviraju Selmu Cikotića da mu nekada postave pitanje o sudbini nestalih bugajanskih Hrvata koji se i dalje vode kao nestali. Etničko čišćenje Hrvata sa toga područaj se dogodilo dok je Cikotić imao vojnu vlast nad tim područjem, a obitelji nestalih i danas tragaju za kostima svojih najmilijih. 

Prije držanja lekcija bilo kome, Cikotić bi trebao otkriti istinu o zločinima koji su počinjenim nad Hrvatima gdje je on bio vojni zapovjednik. Teško je povjerovati kako on ne zna ništa o tome. Ili barem neka prizna kako ima amneziju. Prije bilo kakve priče o integracijama, nešto od prije navedenog bi trebao učiniti. 

Sramotno je da čovjek pod čijim zapovjedništvom su se događali strašni zločini nad Hrvatima i Srbima danas bilo kome drži lekcije o vanjskoj policiti ili NATO-u. Možda je bolje ostati van tih integracija nego u njih ući sa onima koji su stajali rame uz rame da odredom El Mudžahih, klicom današnjeg ISIL-a.