Podijeli članak

Centralna izborna komisija (CIK) BiH ovjerila je prijave za sudjelovanje na lokalnim izborima u listopadu za 34 stranke koje su u potpunosti ispunile zakonom propisane uvjete. Za 44 stranke djelimično su ovjerene prijave za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uvjete, dok su prijave 19 političkih stranaka odbijene zbog uočenih nedostataka. 

Dvanaest političkih stranaka dobile su rok da do ponedjeljka, 30. svibnja, otklone uočene nedostatke. 

CIK je ovjerio i prijave za 271 nezavisnog kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uvjete, sedam prijava je odbijeno zbog nedostataka, dok 37 nezavisnih kandidata ima rok do 30. svibnja ispraviti uočene nedostatke. 

Među ovjerenim nezavisnim kandidatima je 51 prijava za mjesta rezervirana u općinskim skupštinama za pripadnike nacionalnih manjina. Krajnji rok do kojeg CIK BiH treba ovjeriti političke stranke, nezavisne kandidate, udruženja i grupe građana za ovogodišnje lokalne izbore jeste 4. lipnja. 

Zbog više stranaka sa istim ili sličnim nazivom, CIK BiH zaključio je da Napredna stranka - NS i Srpska radikalna stranka trebaju promijeniti svoje nazive. 

CIK BiH donio je danas odluku o raspisivanju tendera vrijednog 250 tisuća KM za nabavku usluga za dostavljanje putem pošte izbornog materijala za glasanje u inozemstvu.