Podijeli članak

Stanogradnja u Bosni i Hercegovini posljednjih godina doživljava procvat. Cijene stanova po kvadratu iznose i više od 2 tisuće maraka. Jesu li posljedice krize vidljive na tržištu nekretninama i koje su prognoze stručnjaka.

Cijena nekretnina nije se mijenjala za vrijeme pandemije. Zavisno od ekonomske razvijenosti grada, variraju i cijene. U razvijenim i većim gradovima one su očekivano najveće.

EDIN BALTAK, Udruženje sudionika u prometu nekretnina FONO

Ja mogu kazati na nivou Bosne i Hercegovine, cijene su najveće u Sarajevu, Mostaru, a i u posljednje vrijeme i u Trebinju. Neka prosječna cijena novoizgrađenih stanova, i to manje kvadrature, je oko 2500 maraka.

U Republici Srpskoj cijene su niže nego u Federaciji. Razlika u cijeni kvadrata u Istočnom Sarajevu i Sarajevu je i nekoliko stotina maraka. Cijena je ono na što kupci prvo obraćaju pozornost, kažu iz agencije za nekretnine, zbog toga je potražnja veća od ponude.

IVANA VUKMANOVIĆ, vlasnica agencije ”Nek Nekretnine”

Cijena stanova ovdje u Istočnom Sarajevu je nekih 1350, pa do 1600 idu u novogradnji,a što se tiče u gradu cijene ovise od lokacije da li je Dobrinja, Centar, znači od 1500 pa nadalje.

Tržište nekretninama u Bosni i Hercegovine se iz godine u godinu razvija. No, trenutačna situacija s pandemijom i nesigurnost kod građana da ulažu, u narednom razdoblju bi mogli dovesti i do promjene u ovom sektoru, smatraju stručnjaci za nekretnine.

MINET MUSIĆ, arhitekta i stručnjak za promet nekretnina

Ja smatram da ako se ova korona kriza nastavi, i ako to bude djelovalo na ekonomiju na ovaj način kako je djelovalo, do sada, smatram da je pada nekretnina neminovan. To se odnosi na sve kategorije nekretnina i ponuda i potražnja će biti uskraćene za mnoge stvari.

Iako cijene nekretnina proizvoljno određuju njihovi vlasnici, stručnjaci smatraju da ima prostora za pojeftinjenje, te da bi se one trebale prilagoditi životnom standardu građana.javlja BHRT.