Podijeli članak

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara nakon što je Saudijska Arabija najavila skoru obnovu proizvodnje, prepolovljene nakon napada pobunjenih Hutija na ključno naftno postrojenje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 75 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 4,47 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,15 dolara nižoj cijeni, od 58,19 dolara. Jučer je zatvaranje tržišta dočekao u minusu 3,56 dolara, prenosi Hina.

Cijene su jučer naglo pale nakon što je novi saudijski ministar za naftu princ Abdulaziz bin Salman objavio da je opskrba zahvaljujući posezanju u rezerve vraćena na razinu na kojoj je bila prije napada Hutija.

Po njegovim će riječima Saudijska Arabija u rujnu i listopadu u prosjeku proizvoditi 9,89 milijuna barela dnevno i obaveze prema kupcima u ovom mjesecu bit će ispunjene u cijelosti.

Do kraja mjeseca proizvodni kapaciteti dosegnut će 11 milijuna barela dnevno, odnosno 12 milijuna do kraja studenog, i time će se vratiti na razinu na kojoj su bili prije napada.