Podijeli članak

Cijene nafte potonule su danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 65 dolara nakon što je američki predsjednik potpirio napetosti u odnosima s trgovinskim partnerima, potaknuvši zabrinutost za gospodarski rast i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,96 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,91 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2,58 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 1,28 dolara nižoj cijeni, od 55,31 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 2,22 dolara.

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u četvrtak da će uvesti carine na kompletan uvoz robe iz Meksika ako ta zemlja ne zaustavi ilegalnu imigraciju, što je potaknulo strahovanja od usporavanja gospodarskog rasta i slabljenja potražnje za naftom, prenosi Hina.

"Odluka, razumljivo, izaziva strah kod investitora. Američke rafinerije dnevno uvoze oko 680.000 barela meksičke nafte. Carine od pet posto povećale bi njihove troškove za dva milijuna dolara dnevno", tumače u PVM-u.

SAD-ova prijetnja carinama Meksiku nadovezuje se na trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine, za kojeg mnogi analitičari smatraju da bi mogao biti okidač recesije. Danas objavljeni službeni kineski podaci pokazali su pad aktivnosti u industriji u svibnju, nakon dva mjeseca stabilizacije.